Intervențiile decontate în clinicile private. Alternativa până acum era străinătatea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este vorba despre operaţii cardiace, de neurochirurgie sau din sfera oncologiei, pentru care, până acum, bolnavii erau trimişi în străinătate printr-un ordin al ministrului Sănătăţii.
Medicii unui spital privat din Braşov realizează, printre altele, intervenţii de extirpare a unor tumori osoase şi implantarea de proteze care să înlocuiscă osul pierdut. Procedura, care nu poate fi făcută în spitalele de stat, este foarte costisitoare.
George Muntean, medic primar ortoped: „Realizarea acestui implant costă undeva la 20.000 de euro, iar intervenţia chirurgicală, cu toate îngrijirile post-operatorii, tot pe atât. În Germania, această operaţie s-ar fi realizat la costuri de cel puţin 5 ori mai mari.”
Reteua privată de sănătate s-a extins foarte mult în ultimii ani, iar doctorii fac astfel de intervenţii extrem de complicate pentru care s-au şcolit în străinătate.
Larisa Chiriac, directorul medical al unui lanţ de clinici private: „Se pot adresa pacienţi care au patologii ce ţin de sfera chirurgiei cardiovasculale, cardiologiei intervenţionale, neurochiurgiei sau neurologiei intervenționale.''
Costul unei operaţii la coloană, într-o clinică privată din România poate ajunge la 20.000 - 30.000 de euro, în funcţie de complexitatea cazului şi de numărul zilelor de spitalizare. În străinătate, pentru aceeaşi intervenţie se plătesc cel puţin 60.000 de euro.
Pacienţii din România au două variante: fie plătesc în clinicile particulare, fie depun un dosar la Direcţia de Sănătate Publică şi solicită decontarea prin ordinul 50 al Ministerului Sănătăţii.
În dosarul medical trebuie depuse, după caz, una sau mai multe oferte de preţ de la clinicile din afară care pot trata bolnavul.
Odată ce Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare, aici pot fi ataşate şi oferte de la spitalele particulare din România. Ca şi până acum, va fi aleasa unitatea sanitară cu preţul cel mai mic.
Asta pentru că statul a decis să finateze intervenţiile în privat, dacă nu pot fi făcute în sistemul public. În preţ vor fi incluse operaţia, îngrijirea post-operatorie şi cazarea.
Liviu Bosânceanu, medic primar chirurgie toracică: „Pacientul s-a asigurat, în sistem de stat său privat, banii respectivi trebuie să urmeze pecientul, indiferent dacă acesta se adresează unui spital privat sau spital public.”
De la începutul anului, prin Ordinul 50 s-au plătit spitalelor din alte ţări peste 15 milioane de lei. Anul trecut, costurile au depăşit 19 milioane de lei.
Luca Militello, reprezentant spital privat: „Cu banii cu care se trata un pacient în străinătate, acum în România se pot trata 3-4. Pe malformaţii congenitale cardiace, costurile de 3 - 4 ori mai mari decât în România.''
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Este foarte important pentru un pacient să i se vorbească în limba maternă, să i se asigure suportul familiei.”
Aceste modificări vor intra în vigoare imediat ce Ordonanţa de Urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!