Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Al 3-lea transplant pulmonar făcut la noi în ţară. 5 oameni au primit o nouă şansă la viață

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cinci oameni greu încercaţi de boală au primit o nouă şansă la viaţă, în urma unor operaţii salvatoare de transplant. Printre aceştia, şi un tânăr care suferea de fibroză chistică, care avea nevoie disperată de alţi plămâni.

A fost aşadar al 3-lea transplant pulmonar făcut la noi în ţară. Toate operaţiile au decurs bine, iar acum pacienţii sunt la terapie intensivă.

Bărbatul care a primit plămânii are 34 de ani, este din București și suferă de fibroză chistică. Reprezentanții spitalului spun că intervenția a durat mai bine de 7 ore, dar a decurs fără probleme. Acum este în secția de Terapie Intensivă, unde își revine după operație.

Plămânii provin de la un tânăr de 21 de ani din Baia Mare, după ce familia și-a dat acordul. Au mai fost recoltați rinichii, care au fost transplantați la Cluj, inima, care a ajuns la Târgu Mureș și ficatul care a ajuns la Institutul Fundeni din București.

Dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI Spitalul Judeţean Baia Mare: „Cu cât un organism este mai tânăr, cu atât situaţia este mai bună, pentru că organele sunt mai funcţionale anatomic. Am avut recent a 9-a prelevare, a 8-a la spitalul Baia Mare.”

Citește și
donare de organe
Părinţii unui tânăr au fost de acord să doneze organele fiului. Gestul lor a salvat 8 vieţi

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că Legea este gata și că urmează să fie pusă în dezbatere publică. Ministrul vorbește și despre un accord cu Ungaria, pentru a trimite acolo 10 pacienți care au nevoie de transplant pulmonar și care nu pot fi transplantați la noi în țară.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „În lege ar putea fi introdus acordul prezumat pentru donarea de organe, astfel încât prelevarea să fie interzisă doar dacă persoana în cauză şi-a manifestat în scris refuzul în timpul vieţii sau dacă la 24 de ore de la declararea morţii cerebrale un membru al familiei se împotrivește.”

Există şi promisiunea că România va deveni în cele din urmă membru cu drepturi depline în „Eurotransplant'', o asociaţie formată din 8 ţări care se ajută reciproc.

Însă autorităţile trebuie întâi să demonstreze că activitatea de transplant de la noi este transparentă şi se desfăşoară după criterii clare. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost trimis la Agenţia Naţională de Transplant, însă raportul nu a fost făcut public deocamdată.

Până acum a fost schimbat doar directorul executiv.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult