Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O fetiță de opt ani salvează vieți după moarte. Pentru un copil de 10 ani era ultima șansă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gestul impresionant al unei familii din Oradea salvează vieți de copii.

După drama suferită în urmă cu o săptămână, când fetița lor de 8 ani a fost implicată într-un accident de mașină și a intrat în moarte cerebrală, părinții au fost de acord să doneze organele copilei. Plămânii au ajuns în Viena, iar inima ei bate acum în pieptul unui băiețel de zece ani. A fost ultima lui șansă, spun medicii.

A fost luptă contracronometru la două spitale din ţară. Câţiva medici s-au deplasat la Oradea de unde au prelevat inima unei fetiţe de opt ani. La sute de kilometri distanţă, medicii din Târgu Mureş îl pregăteau pentru transplant pe Denis, un băieţel de numai 10 ani, care suferea de insuficiență cardiacă în stare avansată. Copilul se afla pe lista de aşteptare de trei ani, practic era ultima lui şansă.

Dr. Harpă Marius, şef echipă prelevare: „Eram la limită cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am încadrat în timp. Este un caz special, e un caz rar care se întâmplă în ţara noastră şi ori undeva în lume donatorii copii sunt puţini şi receptorii sunt în număr destul de mare."

Băieţelul de 10 ani a venit împreună cu mama lui, de la Tulcea. A mai trecut prin emoţiile transplantului, doar că atunci familia donatorului s-a răzgândit.

Citește și
transplant
Un pacient căruia i s-a făcut transplant de cord la Spitalul Floreasca a murit

Marieta Turlica, mama lui Denis: „Suntem pe lista de așteptare de trei ani de zile, am aşteptat am avut două şanse deja care le-am ratat, copilul a spus că a treia este cu noroc şi aşa a fost . Le mulţumim părinţilor care au avut curajul să facă acest lucru."

Operaţia de transplant a durat cinci ore şi jumătate, iar evoluţia băieţelului este bună, spun specialiştii.

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef medic specialist IBCVT Târgu Mureş: „Partea care ne bucură este că receptorul este un copil de zece ani. Subliniez acest lucru pentru că din păcate donatorii copii sunt foarte rare în ţara noastră şi nu numai."

În zilele următoare, băieţelul va urma un tratament riguros urmând ca peste câteva săptămâni să se întoarcă acasă. Transplantul de inimă de la Târgu Mureş este al doilea din acest an.

Băieţelul de 10 ani este al doilea copil din România care anul acesta a primit o nouă inimă. Medicii spun că starea lui este stabilă, iar operaţia a decurs fără probleme. El va mai rămâne internat în spital câteva săptămâni, timp în care va fi supus unor tratamente.

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că din păcate la ora actuală în ţara noastră sunt mult prea puţine cazuri în care familiile acceptă să doneze organele copiilor lor. Totuşi, o astfel de decizie dureroasă poate salva alte vieţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult