Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Numărul infecțiilor asociate asistenței medicale aproape s-a dublat față de anul trecut

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară.

Astfel, numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, anul trecut în total au fost raportate la ANMCS 2.274 infecţii de către 110 spitale.

"Analiza IAAM făcută de ANMCS indică şi faptul că în aceeaşi perioadă a evaluării - 4 luni în 2018 vs 4 luni în 2019 - numărul spitalelor care au raportat evenimentele în cadrul aplicaţiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unităţi sanitare la 69, în toată ţara. Situaţie raportare IAAM: 635 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2019, raportate de 69 de spitale", se arată într-un comunicat.

Cele mai multe infecţii raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella şi Stafilococul auriu meticilinorezistent.

Citește și
spital
4 pacienți care au murit într-un spital din România erau infectați cu o bacterie ucigașă

În raportări s-a evidenţiat şi o creştere cu 10% a detectării prezenţei altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

"În ultima perioadă, se observă caracterul pozitiv al îmbunătăţirii raportărilor, în condiţiile neaplicării de sancţiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătăţirii culturii organizaţionale privind siguranţa pacientului", susţine preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi.

Infecţia cu Clostridium difficile este o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul cu antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate, se precizează în comunicat.

"Potrivit Legii 185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate, raportarea efectelor adverse asociate asistenţei medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecţios la internare şi de identificare a cauzelor principale ale apariţiei acestor evenimente indezirabile asociate asistenţei medicale pentru învăţarea din erori", menţionează sursa citată.

Ce spune ministrul Sorina Pintea despre infecţiile intraspitaliceşti

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, referindu-se la raportarea şi gestionarea infecţiilor intraspitaliceşti, că Direcţiile de Sănătate Publică îşi vor intensifica verificările în unităţile medicale, "acolo unde este nevoie".

Ea a subliniat importanţa raportării şi gestionării corespunzătoare a infecţiilor intraspitaliceşti.

"Numărul mare de infecţii asociate actului medical are şi o parte bună. Asta înseamnă că am început să le raportăm. Ţineţi minte anul trecut, timid, am discutat despre creşterea acestui număr, acum cred că suntem la raportarea reală. Nu este un număr îngrijorător, este un număr care impune respectarea măsurilor ce deja există. Trebuie să ne obişnuim că aceste infecţii există, trebuie raportate şi trebuie gestionate corespunzător. (...) Ne apropiem de realitate. 1.000 în patru luni este o cifră mai aproape de realitate, ca şi cifrele din anii trecuţi când ştiţi bine cum erau. Verificăm aplicarea măsurilor care deja sunt reglementate.

Direcţiile de Sănătate Publică îşi vor intensifica controalele acolo unde este nevoie. Mai mult decât atât, lucrăm la acea strategie interministerială pe care am legiferat-o anul trecut şi care este aproape finalizată privind rezistenţa antimicrobiană şi despre care am discutat inclusiv în cadrul reuniunii pe care am avut-o în cadrul preşedinţiei (României la Consiliul UE - n.r.). Lucrurile sunt foarte simple: respectăm regulile", a precizat Sorina Pintea, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult