Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nereguli grave la Spitalul Bagdasar Arseni. Mărturia unui angajat, sub protecția anonimatului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit că săptămâni întregi nu s-au făcut teste pentru depistarea bacteriilor, iar sălile de operație erau dezinfectate mai rar decât ar fi trebuit.

Verificările sunt în desfășurare, iar ministrul Sănătății promite că la final va lua măsuri.

Testele de sanitaţie făcute într-un spital arată dacă există sau nu infecţii. Iar într-o unitate de urgenţă cum este Bagdasar Arseni, astfel de verificări ar trebui să aibă loc în fiecare săptămână.

Surse din ministerul Sănătăţii spun că au fost perioade lungi de timp în care nu s-a testat aero-microflora. Practic nu se ştia dacă aerul din spital este sau nu încărcat cu germeni dăunători.

Şi asta în condiţiile în care la Bagdasar ajung aproape zilnic pacienţi în stare gravă care au nevoie de operaţii complicate.

Citește și
accident Reghin
Femeie însărcinată în luna a opta, la spital după un carambol cu cinci mașini, în Reghin

Aceleași surse din minister spun că din ianuarie 2016 şi până acum, în 8 săli de operaţie din spital au fost făcute peste 8000 de intervenții chirurgicale. Cu toate astea a avut loc o singură igienizare completă la 3-4 operaţii. Asta în condiţiile în care, pentru a evita orice risc, este indicată dezinfectarea după fiecare intervenție.

O altă problemă a spitalului o constituie faptul că laboratorul în care ar trebui verificate probele de control microbiologic nu ar fi acreditat pentru acest tip de analize. În plus, unitatea sanitară nu are medic epidemiolog care să facă toate aceste verificări. Reprezentanţii spitalului spun că postul a fost scos la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni.

Mai mult, unii angajaţii au declarat că au fost perioade în care în spital nu au existat dezinfectanţi suficienţi.

”Se aduc în perioadele controalelor, apoi lipsesc. Nu avem nici mănuşi mereu”, spune un angajat al spitalului, sub protecția anonimatului.

Nu este prima dată când spitalul Bagdasar Arseni este în atenţia autorităţilor. În luna martie a anului trecut inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au verificat unitatea sanitară după ce au apărut suspiciuni că doi pacienţi au decedat în urma infectării cu Clostridium.

Raportul autorităţilor spunea atunci că la Spitalul Bagdasar nu există un program de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor intraspitalicești şi că acestea nu sunt raportate săptămânal, ci lunar. Mai mult nu era implementat în registrul unic de monitorizare a acestor infecţii. Culmea este că nici acum procedurile nu ar fi fost actualizate.

Conducerea spitalului spune că va răspunde la toate aceste acuzaţii doar când Ministerul Sănătăţii va prezenta raportul final. Deocamdată, controlul este în desfăşurare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult