Motivul pentru ca mii de asistenți medicali din România nu-și pot practica meseria peste hotare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Muncesc de ani buni în alte țări europene, dar pe posturi inferioare și mult mai prost plătite.
Marilena Leanca este asistent medical și trăiește de 14 ani în Spania, unde lucrează însă ca infirmieră la un centru pentru bătrâni.
În urmă cu trei ani a revenit în țară pentru așa-numitul „program de revalorizare”, care i-ar permite practicarea meseriei și peste hotare.
Marilena Leanca, asistentă medicală în Spania: „Toate costurile noastre, cu deplasarea, în avion și toate celelalte cheltuieli, în jur de 3.000-4.000 de euro".
Cursul ar fi trebuit să-i asigure recunoașterea automată a calificării. Doar că certificatul de absolvire nu este valabil până nu e modificată și o directivă europeană. Marilena Leanca, asistentă medicală în Spania: „Am colegi care au terminat în 2015 și nici până în momentul de față, deși au trecut mai bine de șapte ani, nu au beneficiat de acest certificat de conformitate. Ne împiedică în a ne profesa meseria în statele UE, ca și în cazul meu”.
Francesc Magan Santa Cruz, directorul centrului de bătrâni: „Noi avem o serie de convocări anuale pentru posturi de asistent medical, însă ea nu a putut să se prezinte niciodată”.
În aceeași situație se află și Anamaria. Lucrează în Spania de aproape nouă ani, tot ca infirmieră, pentru un salariu de două, trei ori mai mic decât cel de asistent medical.
Anamaria Pripea, asistentă medicală în Spania: „După atâția ani în care am studiat am ajuns în această situație în Spania, să lucrăm la un nivel inferior”.
Cursurile de revalorizare ar ajuta peste 3.000 de asistenți medicali să beneficieze de recunoașterea automată a calificării.
Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali din România: „Trebuie ca acest certificat de revalorizare să fie introdus ca document în Directiva privind calificările profesionale. Alt demers, decât să solicităm Comisiei Europene, nu mai știu care ar putea fi. Eventual, fiecare din aceste persoane să dea în judecată Comisia".
Gianina Chirazi, directorul Centrului Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor: „În mod oficial, Comisia ne-a anunțat, la sfârșitul lunii noiembrie, că această propunere de text este în analiză la serviciul juridic".
Modificarea directivei trebuie adoptată de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.