Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Sănătății ar putea mări lista medicamentelor scumpe, decontate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ministerul Sănătății mărește lista medicamentelor scumpe, decontate. Pacienții vor avea acces și la cele recomandate de doctori în cazul unor boli grave chiar dacă afecțiunile respective, nu sunt trecute în prospect.

E singura șansă pentru cei care până acum, își cumpărau din străinătate medicamentele pentru cancer, leucemie sau boli rare.

Cromoglicatul de sodiu este prescris, conform prospectului, pentru afecţiunile oftalmologice. Dar practica medicală îl recomandă şi pentru tratarea mastocitozei, o formă rară de cancer. De 10 ani Nicoleta Vaia, unul dintre bolnavii care au fost nevoiţi să cumpere doctoria din străinătate, încearcă să convingă autorităţile să o deconteze şi pentru aceasta maladie gravă.

Un alt medicament la care bolnavii nu aveau acces este Certican, un imunosupresor folosit în cazul celor care au făcut transplant. Pacienţii erau nevoiţi să meargă în străinătate pentru a-l primi.

Pe listă este şi Avastin, decontat doar în cazul adulţilor, deşi doctorii îl indicau şi pentru tratarea copiilor.

Astfel de situaţii aberante vor dispărea de acum, spune Ministrul Sănătăţii, care vrea decontarea medicamentelor ce pot fi folosite şi pentru alte indicaţii în afara celor de pe prospect.

Conf. dr. Smaranda Arghirescu: "Sunt în general medicamente nou apărute, medicamente pentru care nu există indicaţie absolută, nişte ghiduri pentru a fi utilizate. Te izbeşti de faptul că nu le poţi administra pentru că nu sunt decontate sau nu au încă în prospect indicaţiile pentru copil. Tratamentele off label pot fi folosite într-o varietate de boli, dar în primul rând vorbim de boli în care ori gravitatea situaţiei impune acest medicament, de exemplu o anemie hemolitică imuna, o trombocitomie cu sângerare majoră sau situaţii în care medicamentele off label se folosesc în cancer, deci sunt foarte multe grupe de afecţiuni"

În condiţiile în care nu există o altă variantă de tratament, statul îl va plăti pe acesta. Bolnavul trebuie să aibă însă recomandarea scrisă a unui doctor. O comisie de experţi din Sănătate va analiza fiecare caz în parte.

Comisia va avea 6 membri: 3 de la Ministerul Sănătăţii, 2 reprezentanți ai CNAS şi unul de la Agenţia Națională a Medicamentului. Ei vor analiza dosarul, situaţia pacientului care are nevoie de aceste medicamente. În cazul în care îşi dau acordul, tratamentul va fi decontat de stat.

Proiectul de lege se afla în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult