Metoda prin care oamenii infectați cu Covid-19, izolați la domiciliu, pot fi monitorizaţi în permanență
Your browser doesn't support HTML5 video.
O spun specialiştii de la singurul centru de telemidicină din România. Clipă de clipă 40 de cadre medicale urmăresc cu ajutorul unor holtere peste 120 de bolnavi din capitală. Deşi reprezentanţii ministerului Sănătăţii anunţau în luna martie extinderea acestui serviciu, deocamdată nu s-a întâmplat.
Un sunet specific activează toată echipa de la centrul de monitorizare Caraiman. Unul dintre pacienţi a dispărut din raza de observaţie, iar senzorii funcţiei respiratorii anunţă că ar avea probleme. Este momentul în care intervin medicii şi asistenţii.
Din fericire episodul s-a încheiat doar cu un uşor dezechilibru cardiac. Însă, Raluca, medic voluntar, ne povesteşte cum a salvat viaţa unui alt pacient cu Covid.
Raluca Ghiță, medic voluntar: ''Într-o seară a crescut temperatura pe monitor am luat legaura cu dumnmealui. Saturaţia în oxigen a scăzut, temepratura a crescut, avea peste 39 de grade. A crezut că e doar un puseu dar am luat hotărârea de a-l trimite la un spital. S-a intervenit într o situaţie critică”.
Mai mulţi medici cu diferite specializări observă clipă de clipă pe ecranul propriu câte 21 de pacienţi infectaţi cu Covid. În total sunt 126 de oameni care acum sunt în izolare la domiciliu. Pe astfel de ecrane se poate vedea inclusiv vârsta pacientului, de la 8 la 102 ani, vedem chiar şi poziţia corpului, dar cel mai important e că toţi aceşti medici observă clipă de clipă cum evoluează starea de sănătate.
Un astfel de holter costă peste 1.000 de euro.
Magdalena Fisteinca, medic specialist medicină internă: ''Are 6 electrozi care se ataşează pe toracele pacientului, o baterie şi un senzor care se montează la ureche pentru monitorizarea oxigenului''.
George Mihail Uţă, medic pneumolog: ''Putem monitoriza în timp real saturaţia de oxigen. Dacă scade sub 90 acolo discutăm de insuficiență respiratorie care se ştie că poate să apară la Covid''.
Popescu Cristina, medic primar geriatrie: ”Am avut o pacientă de 102 ani şi riscul a fost cardiaci”.
Medicii sunt cu ochii pe aceste monitoare de la sfârşitul lunii martie când fostul ministru al sănătăţii a semnat un parteneriat cu autorităţile locale din sectorul 1.
Livia Gomez, director general Complex multifuncţional caraiman: ''Au venit aici a fost o conferinţă de presă şi fiecare şi-a prezentat aportul adus. La două zile ne-am trezit singuri, pacienţii aflaseră, ne sunau, foarte mulţi aveau nevoie de ajutor// am început singuri cu o echipă de medici cărora li s-a făcut instructaj epidemiologic şi de montare holtere''.
Conform planului de atunci, în luna aprilie, ar fi trebuit să avem peste 3 mii de dispozitive în Bucureşti, dar şi sute de centre la nivel naţional. În realitate nu s-a făcut nimic.
Acum medicii de la centrul Caraiman, care fac totul benevol, spun că au primit solicitări şi din partea reprezentanţilor spitalelor Bagdasar Arseni, Floreasca şi Universitar pentru 300 de holtere. Cadrele medicale nu mai fac faţă numărului mare de persoane infectate, iar aşa ar putea să-i urmărească mai uşor pe bolnavi.