Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii pediatri trag un semnal de alarmă: ”Este pandemie de obezitate” în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicii pediatri trag un semnal de alarmă: ”Este pandemie de obezitate”. Iar România nu face excepție. Statisticile Institutului Național de Sănătate Publică arată că 18% din copii suferă de această afecțiune, iar cei mai mulți sunt adolescenți.

Cifrele sunt aproape duble față de acum câțiva ani, iar anul trecut, din cauza restricțiilor, cei mai mulți nu au mai făcut deloc mișcare.

Prevenirea acestei situații revine în mare parte părinților, de la care fetele și băieții deprind obiceiurile alimentare.

Bogdan Pascu a fost un copil cu probleme de greutate. La 11 ani avea 82 de kilograme și era ținta glumelor colegilor din școală. Acesta a fost lucrul care i-a dat puterea să își schimbe stilul de viață și să slăbească. Acum este medic endocrinolog pediatru și îi ajută pe copiii care au probleme cu greutatea.

Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinolog: ”Nu pot să spun că este o luptă ușor de câștigat. Tot timpul rămâi cu senzația de poftă, de a consuma și produse nesănătoase. Să inteleagă copiii și părinții că au un sprijin în medicii din România.”

Citește și
vaccinare antiCovid
Tânăr de 21 de ani din Hunedoara, care suferea de obezitate morbidă, a murit la șase zile după ce a primit serul Pfizer

Timp de 3 luni, în 2018, medicii de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, au monitorizat toți copiii veniți la camera de gardă, adică câteva mii. Iar concluzia este extrem de îngrijorătoare: 7,5% erau supraponderali și 18,5% obezi. Pandemia a crescut și mai mult numărul copiilor cu astfel de probleme, spun doctorii.

Colesterol și glicemii mărite, deformări ale sistemului osos, hipotiroidim, diabet zaharat, pubertate precoce sau întârziată - sunt complicații care pot apărea în cazul copiilor cu obezitate. Grăsimea se depune pe vasele de sânge și, în timp, asta îi poate produce adultului tânăr infarct sau accidente vasculare cerebrale.

Specialiștii spun că trebuie luate măsuri urgent. În caz contrar, estimările arată că jumătate dintre copiii și adolescenți de acum vor ajunge la 35 de ani să sufere de obezitate. Iar cei care le pot forma celor mici un stil de viață sănătos - și au datoria să facă acest lucru - sunt părinții.

Practic, aceștia trebuie să își schimbe chiar ei stilul de viață atunci când copilul lor are probleme cu greutatea. Să gătească sănătos fără grăsimi și prăjeală, să țină în casă doar dulciuri fără zahăr, să impună un orar al meselor, să consume des fructe, însă nu seara. În plus, trebuie neapărat să facă mișcare.

Dr. Laura Matei, diabetolog pediatru: ”Să evite învinuirea copiilor, stigmatizarea lor. Exemplul personal este cel mai puternic mod de a influența copiiit, pentru că ei învață prin imitație.”

Pe site-ul testulgreutatii.ro, lansat de ISMC împreună cu Ministerul Sănătăii, părinții pot calcula indicele de masă corporală al copiilor, iar în cazul în care constată nereguli, le pot cere sfatul medicilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult