Medic concediat din cauza modului în care vorbit cu părinţii unui copil bolnav
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deşi există un ordin de ministru care îi obliga pe medici, să aibă un program clar de discuţii cu rudele bolnavilor, acesta nu este respectat. În multe spitale oamenii stau pe la porţi sau pe holuri, sperând că vor obţine informaţii despre starea pacienţilor.
Puţini ştiu că există un ordin privind reglementarea programului de vizite pentru rudele pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice. Potrivit acestuia "membrii familiei pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de mediul şef, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară."
VEZI AICI TOATĂ OFERTA EMAG DE BLACK FRIDAY
De regulă, medicii pleacă la prânz din spitalele de stat, iar familiile pacienţilor au voie să vină după ora 15.00. Cine vrea să se intereseze despre bolnav, trebuie să intre pe uşa din dos ori să convingă agentul de paza să-i permită accesul, apoi se orientează cum poate.
Spitalele din Braşov şi Oradea au stabilit o regulă: "Aparţinătorii pacienţilor pot obţine informaţii privind evoluţia acestora de la medicii curanţi, de luni până vineri, în invervalul orar 12-13.”
Psihologii spun ca rudele trebuie să fie informate, ca să-i poată ajuta pe bolnavi.
Gabriel Bibire, Psiholog: "comunicarea este importantaă şi cu membrii familiei deoarece mai ales în faza de stabilire de diagnostic, dar şi intervenţional, familia trebuie să cunoască măcar estimativ care este evoluţia pacientului astfel încât să îşi adapteze programul şi comportamentele atât de bine încât să îl protejeze pe pacientul care e în faza de revenire."
Un medic pediatru de la Spitalul Municipal din Oradea a fost concediat pentru că - printre altele - ar fi fost lipsit de respect în relaţia cu părinţii unor copii. Nu le-a prezentat informaţii despre de starea de sănătate, procedurile aplicate şi riscurile potenţiale, obligaţii impuse prin fişa postului:
"Supărarea a fost că n-am stat foarte mult timp în Unitatea de Primire Urgente ca să-i explic despre ce este vorba. În Unităţile de Primire Urgente sunt foarte multe cazuri şi nu se poate sta la discuţii ore întregi”, spune doctorul, care a contestat decizia în instanţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 16-11-2018 18:54