Marea Britanie trăiește cu Covid-19. Cifre record de infectare: 5 milioane de oameni
Potrivit Associated Press, aproximativ 4,9 milioane de britanici aveau coronavirus în săptămâna încheiată pe 26 martie, în creștere față de 4,3 milioane înregistrate în săptămâna precedentă, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică.
Cea mai recentă creștere este determinată de varianta omicron mai transmisibilă BA.2, care este varianta dominantă în Regatul Unit.
Spitalizările și ratele de deces sunt din nou în creștere, deși numărul persoanelor care mor din cauza COVID-19 este încă relativ scăzut în comparație cu începutul acestui an. Cu toate acestea, ultimele estimări sugerează că ascensiunea rapidă a noilor infecții de la sfârșitul lunii februarie, când premierul britanic Boris Johnson a renunțat la toate restricțiile de coronavirus rămase în Anglia, a continuat până în martie.
Cifrele au venit în aceeași zi în care guvernul a oprit testele rapide gratuite pentru COVID-19 pentru majoritatea celor din Anglia, în conformitate cu planul lui Johnson „a trăi cu COVID”. Oamenii care nu au afecțiuni de sănătate care să îi facă mai vulnerabili la virus trebuie să plătească, acum, testele, pentru a afla dacă sunt infectați.
„Strategia guvernului de a „trăi cu COVID” - de a elimina orice măsuri de atenuare, izolare, testare gratuită și o parte considerabilă a supravegherii noastre - nu înseamnă altceva decât ignorarea acestui virus în viitor”, spune Stephen Griffin, profesor asociat la Universitatea din Leeds.
„O astfel de prevalență necontrolată pune în pericol protecția oferită de vaccinurile noastre”, a spus el. „Vaccinurile noastre sunt excelente, dar nu sunt gloanțe de argint și nu ar trebui lăsate să suporte greul COVID în mod izolat.”
Peste 67% dintre persoanele cu vârsta de 12 ani și peste din Marea Britanie au fost vaccinate și au primit rapelul sau o a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului. Începând de sâmbătă, părinții pot rezerva și un vaccin în doză mică pentru copiii între 5 și 12 ani din Anglia.
James Naismith, profesor de biologie la Universitatea din Oxford, este de părere că, cu excepția celor care sunt complet protejați sau nu sunt predispuși la virus, majoritatea oamenilor din Marea Britanie vor fi probabil infectați cu varianta BA.2 până în vară.
„Asta înseamnă să trăiești cu virusul, să fii infectat cu acesta”, a spus el.