Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liste de așteptare pentru vaccinarea gratuită anti-HPV. Ar putea fi extinsă până la 25 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Recomandat cu tărie de medici, vaccinul anti-HPV câștigă teren și la noi. Sunt clinici private și farmacii care fac liste de așteptare, în condițiile în care schema de vaccinare ajunge să coste peste două mii de lei.

La Ministerul Sănătății se fac planuri pentru ca vaccinul să fie asigurat de stat și pentru fete și pentru băieți până la 25 de ani, nu 18, cum este acum. Vaccinarea anti HPV protejează împotriva a 9 tulpini periculoase de virus, care pot provoca mai multe tipuri de cancer.

Alexandra nu a facut vaccinul în adolescență, iar la 20 de ani a aflat ca are mai multe tulpini de HPV, 2 dintre ele cu risc mare de a dezvolta cancer. A urmat toate indicațiile medicale, iar doctorul i-a spus că nu mai are virusul și i-a recomandat sa se vaccineze. Insa tânăra nu își permite să cumpere serul, pentru care ar trebui să plătească mai mult de 2000 de lei. Alexandra: ''M-am gândit la cancer, asta a fost prima reacție. Cred că la asta se gândesc toate femeiele care află de HPV. Să nu fac eu cancer, să nu dau mai departe. (Între timp ai facut vaccinul? – n.red.) Nu, pentru că e scump''.

Există peste 150 de tipuri de Human Papilloma Virus, iar infecția cu HPV afectează atât femeile, cât și bărbații. Virusul se transmite prin contact sexual sau orice contact direct pe piele.

Specialiștii consideră că peste 90% din cazurile de cancer de col diagnosticate sunt provocate de HPV. Mai mult, infecția este responsabila pentru alte tipuri de cancer sau alte afecțiuni grave. Medic: ''Nenumărate cancere ORL care sunt mai frecvete la bărbați decăt la femeie, trebuie vaccinați și băieții și este responsabilă de o mare parte ale cancerelor aparatului digestiv jos: anusului, rectului, colonului. 2 dintre tulpini sunt responsabile de negii venerieni''.

Citește și
HPV
România ar putea vaccina și băieții împotriva HPV. Care sunt grupele de vârstă

Medicii spun ca persoanele care au avut una sau mai multe tulpini ar trebui să se imunizeze pentru că acest lucru poate preveni reinfectarea sau infectarea cu alte tulpini.

Medic: ''Vaccinul este alcătuit din niște particule de proteine L1 ale HPVului care împreună cu un adjunvant, în momentul în care pătrund în organism și întâlnesc virusul crează anticorpi care împiedică infecția cu virusul. Sunt studii care arată că dacă începe vaccinarea în timpul tratamentului vindecarea sau negativarea este mai rapidă și de mai lungă durată''.

În funcție de vârstă, vaccinul de administrează în 2 sau 3 doze astfel:

-Pentru fetele care au între 11 și 15 ani se fac 2 doze la interval de cel putin 6 luni; -Cele care au peste 15 ani au nevoie de 3 doze. A doua injectie dupa cel putin o luna de la prima, iar a treia injectie dupa cel putin 3 luni de la a doua.

În ultimii 3 ani in România, prin programul ministerului Sănătății au fost vaccinate peste 105 mii de adolescente.

Autoritățile iau în calcul extinderea vaccinarii anti HPV pentru băieți și fete cu vârsta de până la 25 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult