Interesul românilor pentru vaccinarea anti-COVID, în continuă scădere. Ce campanie se va demara în mediul rural
Your browser doesn't support HTML5 video.
A spus-o marţi chiar premierul, într-o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii Comitetului Naţional de Vaccinare, dar şi cu ministrul Educației. Autorităţile vor să promoveze mai mult beneficiile imunizării în rândul elevilor. Pe de altă parte, campania a intrat într-un impas, în special la ţară, unde vor fi trimise mai multe echipe mobile.
În şedinţă care a avut loc marți la Guvern, Florin Cîțu a subliniat încă o dată cât de important este că numărul celor vaccinaţi să fie cât mai mare. Doar aşa, în toamnă, când vremea se va răci şi este aşteptat valul 4, nu ne vom confrunta iar cu spitalele pline şi mii de morţi.
Tocmai de aceea s-au organizat maratoane naţionale sau locale de vaccinare, sunt organizate centre în aeroporturi şi în gări, iar în curând, spunea Florin Cîțu, va începe imunizarea şi la malul mării, chiar pe plajă.
Doar că de la o vreme campania de vaccinare pare a fi în declin. Statisticile recente arată că la nivel naţional sunt doar 4,3 milioane de persoane care au făcut schema completă de vaccinare. În ultimele 24 de ore au făcut prima doză de ser anticovid.
Numărul celor care se vaccinează este în scădere de la o săptămână la alta, iar procentul celor care încă nu au făcut injecţia este mai mare în mediul rural.
Acolo autorităţile ar trebui să ia măsuri intense. Şi, spunea coordonatorul campaniei de vaccinare, se vor forma echipe mobile care să meargă în fiecare localitate din ţară.
Doar aşa, mergând din poartă în poartă, ar putea să convingă oamenii să se imunizeze.
Sunt, conform coorodonatorului campaniei, în toată ţara, doar 35% - în ranadul persoanelor peste 50- 60 de ani, adică persoane vulnerabile în fața bolii.