Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Începe campania de vaccinare antigripală. Tot ce trebuie să știi despre procedura de vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că, de săptămâna viitoare, va începe campania de vaccinare antigripală.

Vaccinul va fi ridicat din farmacii, pe baza unei reţete emise de către medicul de familie pentru categoriile aflate la risc. Vaccinarea efectivă se va putea face în unele farmacii sau la medicii de familie.

Alexandru Rafila a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, când va începe vaccinarea antigripală.

„Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal, compensat integral”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, acţiunea de vaccinare se va face, fie la medicul de familie, fie la farmaciile incluse în acest moment în program.

Citește și
soldat american vaccin
Administraţia SUA vrea ca populația să se vaccineze din nou împotriva Covid-19, pentru a contracara un nou val de infecţii

Potrivit Ministerului Sănătăţii, gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă cât şi, mai ales, pentru persoanele aflatew la rxtremele de vârstă sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicaţiile produse de infecţia cu virus gripal şi deces.

„Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, arată specialiştii Ministerului Sănătăţii, conform news.ro. 

Grupele la risc crescut de boală infecţioasă sunt:

gravide persoane cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani personal medical persoane cu patologie cronică variată:imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

Pentru sezonul epidemic 2022 – 2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat o cantitate de 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier. Din informaţiile raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 21.05.2023, au fost vaccinate antigripal un număr total de 1.479.497 de persoane din grupele de risc. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult