Încep pregătirile pentru rezidențiatul de toamnă. Doar 365 de posturi sunt scoase la concurs pentru absolvenții la Medicină
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tinerii vor avea la dispoziție patru ore ca să rezolve cele 200 de întrebări tip grilă, însă doar jumătate dintre cei înscriși vor prinde un loc.
La rezidențiatul din acest an s-au înscris 10.194 de candidați pentru 5.290 de locuri și posturi. Cea mai mare concurență este la Farmacie, mai mult de cinci candidați pe un loc. Urmează Stomatologia, cu mai bine de patru candidați pe un pe un loc, iar la Medicină Generală sunt mai puțin de 1,5 candidați pe un loc.
La prima vedere, observăm că sunt doar 365 de posturi scoase la concurs. Adică doar 365 de medici vor avea un loc de muncă asigurat într-un spital.
La finalizarea rezidențiatului este greu de înțeles de ce sunt atât de puține posturi scoase, în condițiile în care știm cu toții cât de mare este nevoia de specialiști.
Locuri neocupate la ATI, Medicina de Urgență sau ChirurgieÎn multe spitale din țară, de exemplu, la Cardiologie, sunt județe întregi fără cardiologi și am observat că pe lista rezidențiatului sunt doar 25 de posturi pentru această specialitate.
Pe de altă parte, rămâne de văzut ce domenii medicale vor alege candidații care vor promova rezidențiatul. Știm că la sesiunea de anul trecut au rămas specialități dificile, precum ATI, Medicina de Urgență sau Chirurgie, neocupate, iar autoritățile au organizat în luna mai o altă sesiune de rezidențiat.
Pe de altă parte, în anii trecuți, Dermatologia și Radiologia Medicală au fost specialitățile care s-au ocupat cel mai repede. Vorbim de specialități care se practică în principal în mediul privat. Medicii câștigă mai ușor bani și, foarte important, nu fac gărzi.