Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În România tot mai mulți oameni se confruntă cu adicții. Care sunt sfaturile specialiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dependența nu este o rușine, ci o boală cronică, și are nevoie de tratament ca orice afecțiune. Indiferent că vorbim despre o dependență de droguri, de alcool sau de jocuri de noroc.

În România tot mai mulți oameni se confruntă cu o astfel de problemă iar după ieșirea din spital de cele mai multe ori se trezesc singuri și se întorc la vicii.

Avem nevoie de centre de recuperare și de o strategie națională care să vizeze pregătirea specialiștilor.

Cel mai greu pas în drumul spre vindecare este recunoașterea problemei. Însă nici atunci când cer ajutor, drumul acestor bolnavi nu este unul ușor. Povestește un bărbat care a fost la un pas să piardă tot ce avea, din cauza dependenței de alcool.

Pacient: ”Am avut voință și apoi am găsit o asociație care m-a ajutat, și acum merg și la terapii de grup, trebuie să facem toată viața, e ca un medicament. Statul nu m-a ajutat cu nimic.”

Specialiștii atrag atenția că în ultimii ani a crescut și cu 15 procente numărul persoanelor care au o dependență. Conduc în top: fumatul, consumul de alcool și de droguri, însă câștigă teren și adicțiile comportamentale.

Ultimele statistici europene arată că în România 35% din populație consumă alcool excesiv, mare parte fiind bărbați, adică 53%. Este cel mai ridicat procent din Europa. În ceea ce privește fumatul, cifrele arată că tot mai mulți adolescenți deprind acest comportament nociv. Însă cresc alarmant și dependențe comportamentale precum jocurile de noroc, cele video sau cumpărăturile fără măsură.

În prima fază, pacientul trebuie să meargă la doctorul de familie, care îi dă o trimitere la un medic psihiatru sau merge direct la spital. Acolo primește tratament și o recomandare pentru ședințe de terapie. Medicamentele și consilierea sunt asigurate de stat și cam atât.

În alte țări lucrurile stau cu totul altfel. În Marea Britanie, de exemplu, există un număr de telefon la care oamenii pot suna oricând.

Viorel Roman, psihoterapeut: C”ineva cu o problemă de dependență are un ajutor mult mai repede disponibil, inclusiv cu ce înseamnă internare sau centre post-cură în care oamenii pot sta după Detox mai mult timp. Pot sta și un an de zile, timp în care își redobândesc abilitatea de viață, fac cursuri de reconversie profesională.”

Astfel de grupuri îi pot ajuta și prin simplul fapt că văd că nu sunt singurii cu o astfel de problemă. În România sunt doar câteva susținute de ONG-uri, în Vest peste 80 la sută din finanțare este asigurată de stat.

Gabriella Bondoc, psihoterapeut: ”Neavând un program național..psihoterapeuții nu au neapărat expertiză în a lucra cu persoane care au dependențe comportamentale sau tulburări induse de substanțe...sunt liste lungi ..de psihoterapie ar putea să nu aibă parte, pentru că nu foarte mulți medici nu au contract cu Casa.''

Deocamdată, Ministerul Sanătatii nu are un plan menit să îi sprijine pe cei cu dependențe.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult