Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În România, bolnavii care depind de citostatice trebuie să le ia din străinătate sau .. să moară

Ministerul Sănătății este depășit încă o dată de neajunsurile din sistem. Lipsa citostaticelor rămâne în continuare o problema deosebit de gravă, în față cărora bolnavii au doar 2 soluții: să încerce să le cumpere din străinătate sau...să moară.

În acest timp, doctorii și ministrul Sănătății se contrazic în declarații.

Scandalul a pornit după ce mai mulți pacienți au anunțat că medicamentul Asparaginase - un citostatic folosit pentru tratarea copiilor și adulților - lipsește din unitățile sanitare.

O femeie internată cu copilul la Spitalul Fundeni a fost nevoită să îl aducă din străinătate, pentru că doctorii i-au spus că în țară nu există.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că doctoria poate fi găsită în unitățile sanitare, iar medicii ar trebui să știe acest lucru și să o ceară de la colegii lor. Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Acele medicamente există. Depinde de capacitatea fiecărui manager de a se preocupa. Există la Cluj, la Craiova, în București mi s-a spus că nu există în țară și mi-a venit să râd".

În Institutul Oncologic din Cluj ar fi 80 de cutii, iar la Craiova încă 5. Reporter: ''Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva: medicii nu comunică între ei, nu cer de la unul la altul, de la un spital la altul''. Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ''Există niște rapoarte pe care fiecare spital ar trebui să și le facă în fiecare luni dimineața privind necesarul de citostatice, vorbim acum de ciotostatice, pe oncologie. Foarte interesant, alte spitale nu au probleme, alte spitale spun că nu există în țară.. Ce ați vrea să comentez aici?".

Citește și
Dragos
Lupta pentru salvarea vietii unui baiat de 13 ani, diagnosticat cu leucemie. Copilul are o grupa sanguina foarte rara

Reporter: Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva. Cum se poate rezolva situația? Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ''Este vorba despre colaborarea între manager și medicii curanți sau șeful secției oncologie în acest sens, farmacia spitalului care trebuie să sesizeze la timp că în 3 luni de zile nu va mai fi medicamentul X sau medicamentul Y. Mi-e mi-e greu să va spun ce ar trebui să facă cineva care are o fișă a postului și a semnat un contract că trebuie să își facă treaba.” Reporter: Și dacă nu și-o face, pentru că asta e concluzia? Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ''Există măsuri coercitive''.

Producătorul citostaticului Asparaginase a depus la Agenția Națională a Medicamentului două cereri de retragere de pe piață în data de 9 octombrie 2017. În România există înlocuitor, dar este mult mai scump și, până acum, era acordat doar pacienților care, din motive medicale, nu puteau primi Asparaginase.

Fludara, Methotrexat, Liovac și Citozar sunt alte citostatice despre care pacienții spun că lipsesc din spitale.

Ministerul Sănății mai susține că la nivel național există peste 30.000 de fiole de citostatic Asparaginase, aproximativ 210 fiind chiar la Spitalul Fundeni. Cu toate acestea, recent, o femeie internată cu copilul la Spitalul Fundeni a fost nevoită să îl aducă din străinătate, pentru că doctorii i-au spus că în țară nu există.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult