Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În plină epidemie, România rămâne fără vaccin antigripal. „Nu mai avem nicio doză”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bilanțul deceselor de gripă a ajuns la 35 de morți și chiar dacă suntem în plină epidemie, vaccinul care ar trebui să ne protejeze încă două luni este pe terminate.

Ultimele 35 de mii de doze cumpărate de Ministerul Sănătății pentru categoriile cu risc mare de îmbolnăvire au fost trimise medicilor de familie.

Speriați de numărul mare de îmbolnăviri, oamenii cer și acum serul, care mai poate fi găsit cu greu, în câteva farmacii sau spitale private.

Virusul gripal de tip B l-a ucis pe un bătrân de 84 de ani din judeţul Cluj. Avea şi alte probleme de sănătate şi nu era vaccinat.

În a doua săptămână de epidemie au fost înregistrate 7.577 de cazuri de gripă şi peste 165 de mii de infecţii respiratorii.

Citește și
csid
Vaccinarea HPV se face între 12 și 14 ani. Fetele sunt protejate timp de 20 de ani

Cosmina Berbecel, medic de familie: „Există încă solicitare de vaccinare antigripală, din păcate la momentul actual de la DSP nu mai avem nicio doză şi nici şanse să mai primim, deja am dat necesarul pentru sezonul grila următor.”

Pentru acest sezon gripal, Ministerul Sănătăţii a cumpărat iniţial 1,5 milioane de doze de vaccin gripal. Luna trecută au mai fost comandate 35 de mii. S-a asigurat însă doar 75% din cerere, spun medicii de familie.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „A crescut numărul persoanelor care se vaccineză, asta înseamnă că populaţia conştientizează pericolul, am cerut o estimare a necesarului deja să putem cumpăra dozele mai devreme.''

Iar în farmacii, cu greu se mai găseşte vaccin gripal. Mai sunt însă doze în unele policlinici ale spitalelor private. Aici de pildă, cu 180 de lei primiţi serul şi o consultaţie.

În România, rata de vaccinare antigripală abia trece de 10 procente. Din această cauză riscul de a avea epidemie în fiecare sezon este foarte crescut.

Pentru a evita îmbolnăvirea la scară largă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca rata de vaccinare să treacă de 70%. Şi aici, suntem din păcate cu mult în urma altor ţări europene.

Rezolvarea crizei anuale de vaccin gripal este cuprinsă în legea vaccinării, spun specialiştii. Proiectul este la comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor de 2 ani.

Gindrovel Dumitra, comisia de vaccinologie: „Este necesar ca sistemul de distribuţie a vaccinului gripal să se schimbe. Asta înseamnă că orice pacient care se prezintă la medicul de familie în luna septembrie sau octombrie va primi pe lângă reţetă de boala cronică, o reţetă pentru vaccinul gripal.”

Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi în cazul femeilor însărcinate, al copiilor între 6 luni şi 5 ani şi al persoanelor trecute de 65 de ani - toţi considerat în categoaria cu risc mare de îmbolnăvire.

În acesta perioadă, producătorii nu mai fac vaccin gripal pentru sezonul în care ne aflăm.

Cercetările sunt îndreptate către identificarea tulpinilor de virusuri care ar putea să ne îmbolnăvească în sezonul următor şi prin urmare pentru producţia unui ser nou.

Aşadar, pentru a ţine gripă la distanţă, vaccinarea ar trebui să fie făcută la începutul toamnei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult