Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza imunoglobulinei continuă în țară. Ministrul Sănătății oferă reacții pe Facebook, în spitale este dezastru

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce o asistentă din Alba a murit pentru că statul român nu a fost capabil să îi asigure imunoglobulina, medicamentul vital nu a ajuns încă la toţi cei care au nevoie de el, în ciuda promisiunilor făcute de Ministrul Sănătăţii.

Este încă o dovadă sumbră a faptului că sistemul a intrat în moarte clinică. Degeaba trag medicii şi pacienţii semnale de alarmă cât timp din spital lipsesc lucruri mărunte cum ar fi serul sau glucoza.

Ultima lună din viaţa femeii din Alba a fost o cursă între spitale. După ce a stat internată 10 zile la Sibiu, a ajuns la Alba. Nicăieri nu exista imunoglobulină. Acum o săptămână, cazul ei a fost raportat la Ministerul Sănătăţii şi a fost trecută pe lista de urgenţă.

Aşa s-au găsit câteva fiole de imunoglobulină la Cluj, doar că, prea târziu. Starea femeii se deteriorase.

Fosta asistentă a închis ochii în timp ce Ministrul Sănătăţii susţinea că în ţară sunt 1700 de doze de imunoglobulină care vor fi direcţionate către pacienţii în nevoie.

Citește și
florian bodog
Ministrul Bodog reacţionează la criza de imunoglobulină, dând vina pe Vlad Voiculescu

Otilia Standa, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare: ”Am primit o listă de 5, 6 pacienţi. Unul singur, un pacient de la Oradea a primit imunoglobulina din dozele de urgenţă promise.”

De ce fiolele care îi puteau salva viaţa nu au ajuns la femeia din Alba? Ministerul Sănătăţii spune că anchetează. Birocratul din sistem care nu a făcut legătura între spitalul care avea imunoglobulina şi cel în care se afla pacienta, ar trebui să răspundă penal.

În acest timp, criza rămâne valabilă în restul ţării.

Iar din 31 octombrie când Bodog susţinea că s-au cumpărat 6.000 de doze şi până în 24 noiembrie, ministerul a tot anunţat noi amânări. Luni, dozele vitale ar fi trebuit să ajungă la spitale. Realitatea însă este alta.

Andrei Chelaru: ''Ma duc mâine să fac, dar nu o să primesc toată doza..."

Andrei Pop: ''Am fost azi să fac, dar mi-a zis că eu sunt ultimul pacient..nu mai au pentru ceilalți.'' Otilia Standa, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare: ''În cazul în care nu își primesc în viitorul apropiat tratamentul decesul doamnei de la Alba Iulia va fi doar un prim deces dintr-un lung şir."

Ministrul Sănătăţii s-a mulţumit până acum să comenteze această tragedie doar pe reţelele de socializare, unde a scris că a făcut tot ce a putut pentru a rezolva problema imunoglobulinelor şi că regretă profund că medicamentele nu au ajuns la timp în spitalul din Alba Iulia. Din păcate, părerile de rău nu o pot aduce înapoi pe femeia de 69 de ani.

Mai mult, Florian Bodog dă vina pe fostul Ministru al Sănătăţii despre care spune că ştia de toate aceste lipsuri.

În replică, Vlad Voiculescu spune că el a făcut două lucruri: a creat lista medicamentelor esenţiale, pe care statul român e obligat să le asigure, orice ar fi, și ar fi reuşit să oprească distribuitorii de medicamente ieftine, dar importante, să se retragă, după ce a schimbat modul de calcul al preţurilor. În tot acest timp în spitale este un dezastru.

Cumpărător: "Am cumpărat de la farmacie, uitaţi lista aici...nu au nici măcar ser fiziologic, nici glucoză...''

Femeia are rudă la Spitalul Sf. Pantelimon, locul din care un medic a sunat vineri la 112 şi a cerut să nu mai fie aduşi pacienţi la el pentru că nu are cu ce să îi trateze.

Mircea Ungureanu, şef secţiei UPU Sf. Pantelimon: "Am primit bani mai puţini şi încercăm să ne descurcăm până în luna ianuarie când sperăm să primim bugetul...''

80% din banii pe care îi primeşte un spital de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt folosiţi pentru salarii, 5 procente pentru utilităţi şi doar 15% rămân pentru medicamente şi materiale sanitare.

Autorităţile nu au deocamdată nicio soluţie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult