Haos în Sănătate, după ce angajările în spitale au fost blocate. "Situația este mult mai critică". Ce spune Rafila
Your browser doesn't support HTML5 video.
Drept urmare, peste o mie de doctori, care și-au luat specialitatea, sunt nevoiți să aștepte aprobarea unui memorandum. Asta în condițiile în care, în multe spitale, nu mai pot fi asigurate gărzile.
La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu nu mai pot fi asigurate gărzile de cardiologie, pentru că cinci medici și-au dat demisia. Au invocat volumul mare de muncă, dar nu erau mulțumiți nici să primească 600 de lei pe gardă. Din unitatea sanitară lipseau deja trei cardiologi.
Mihaela Ticleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu: "Luna trecută au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor de ocupare a posturilor din secția de cardiologie, dar au fost temporar suspendate din cauza intrării în vigoare a Ordonantei 34''.
Și la Spitalul Județean din Pitești au fost suspendate toate concursurile de angajare. Aici este nevoie de 34 de medici.
Dr. Luminița Galbenu, medic primar ATI: "În ATI situația este, pot să spun, mult mai critică. În acest moment sunt zece posturi neocupate. Noi suntem trei medici titulari. Avem mare noroc că avem colegi care ne ajută, având un contract de prestări servicii și mai avem și medici rezidenți de an III sau mai mare care ne ajută și reușim să facem două linii de gardă''.
Lucrurile stau la fel inclusiv în București.
Dr. Andi Nodiț, managerul Spitalului "Bagdasar Arseni": ''Radiologia UPU, unde am scos pentru a treia oară la concurs cinci posturi. Ne rugăm în stânga și în drepta de persoanlul medical să vină să ajute la menținerea acestei activități. O astfel de acțiune legală de a bloca angajarea nu poate să aibă ca urmare decât o încetinire a activității unor secții sau compartimente''.
La singurul spital din Onești, județul Bacau, numai în Compartimentul de Primiri Urgențe, trei medici fac munca a 12 de câți este nevoie. Iar la ATI, în loc de opt doctori, sunt doar patru.
Până luni, Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să adune de la toate spitalele listele cu necesarul de medici. Apoi, ministrul Sănătății va face un memorandum către Guvern pentru deblocarea posturilor.
Doar că, ocuparea unui post vacant într-un spital de stat este o procedură extrem de birocratică și anevoioasă. Primul pas îl face șeful secției, care anunță conducerea că are nevoie de persoanal. Urmează formarea de comisii, stabilirea calendarului de înscriere și desfășurarea concursului cu mai multe probe.
Unele dintre aceste etape au și termene legale minime și astfel trec, de cele mai multe ori, mai mult de două luni până când medicul va ajunge să îngrijească pacienți.
Prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ''Încercâm să dezvoltăm soluții de bună practică, să facem workshop cu managerii de spitale, cu cei care răspund de la nivelul administrațiilor județene sau primăriilor, încât un model de bună practică să existe și în Româia".
Cei mai mulți medici lipsesc de la terapie intensivă, cardiologie, neurologie și din unitătile de primiri urgențe.
Sursa: Pro TV
Etichete: alexandru rafila , angajari , sanatate , spitale
Dată publicare: 18-05-2023 20:00