Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul acordă ajutor pentru aprovizionarea cu imunoglobulina. Soluția, una temporară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul a aprobat în ședința de Guvern o ordonanță de urgență privind acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină.

Guvernul a decis să dea Unifarm 44 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu imunoglobulină, medicament obţinut prin procesarea plasmei din sânge uman, necesar tratamentului pacienţilor care suferă de grave, boli autoimune sau neurologice.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Un an, Unifarm are la dispoziţie aceste fonduri pentru a aproviziona, a aduce imunoglobulinele în ţară.  Suma aceasta acoperă necesarul pentru cel puţin două luni.”

Ordonanţa aprobată de Guvern este o soluţie temporară la criza imunoglobulinei. O rezolvare care vine la două săptămâni după ce România a marcat o premieră dureroasă. Guvernul a cerut ajutor de urgenţă Uniunii Europene pentru a primi doze de imunogloblulină vitale pentru sute de pacienţi, iar Austria este prima ţară care ne sare în ajutor.

50 de kilograme de imunoglobulină vor veni din Austria cel mai probabil săptămâna viitoare. 10 mii de doze vor intra astfel în spitalele româneşti, adică necesarul de tratament pentru o lună de zile.

Citește și
sorina pintea
Ministrul Sănătăţii: Problema imunoglobulinei, rezolvată parţial. Austria ne trimite 10.000 de doze

Alte 30 de mii de doze ar trebui să mai vină din Italia şi Statele Unite. România are însă nevoie de o strategie pe termen lung. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, vorbea chiar de înfiinţarea unei fabrici de imunoglobulină.

Daniela Diko, asociație de pacienți cu imunodeficiențe:”Imunoglobulina nu e un medicament care se aduce de azi pe mâine, ci durează cam şase luni până îl produce şi îl aduce, asta în cazul în care există un contract ferm. Ajutorul din Austria este prea puţin. Sunt cam 5.000 de pacienţi în ţară.''

Cabinetul Dăncilă a aprobat şi completarea listei de medicamente gratuite şi compensate cu 16 tipuri noi, aşteptate de ani buni de pacienţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult