Ghidul vaccinării, etapa doi. Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul anti-COVID
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Imediat ce se va încheia prima etapă a vaccinării, care privește personalul medical și auxiliar, se trece la a doua etapă, care implică și populația. Pentru început însă, persoanele cu afecțiuni, din categoriile vulnerabile. Acestea vor fi definite în câteva zile, explică corespondentul Știrilor PROTV Liliana Curea.
În condițiile în care în România se așteaptă al doilea vaccin aprobat de Agenția Europeană a medicamentului, cel produs de Moderna, oamenii trebuie să știe însă că o dată ce aleg să se vaccineze, nu pot cere imunizarea cu un anumit vaccin.
„Nu vom putea să alegem noi, cei care mergem să ne vaccinăm, va fi decizia medicului. Zilele acestea trebuie să se publice lista cu persoanele care au prioritate din punct de vedere al bolilor de care suferă, vorbim în principal de cei cu boli cardiovasculare, poate pacienții oncologici, vom vedea exact care este lista asta, știm că este armonizată după prevederile și listele de la nivel european. Înainte de a se programa la vaccinare, o persoană va sta de vorbă cu medicul curant care îi cunoaște toată situația, sau medicul de familie, ori la fața locului chiar cu medicul care va realiza vaccinarea. Ne va sfătui, nu putem alege noi, ni se va da ce este mai bun pentru fiecare” a explicat Liliana Curea.
Legat de etapele de vaccinare aprobate deja de autoritățile sanitare, s-a strecurat deja și o mică eroare. Din 15 ianuarie este prevăzută începerea celei de-a doua etape de vaccinare.
„A ajuns în unitățile sanitare un document cu semnătura ministrului sănătății, care arată că până azi la ora 8 seara (vineri, n.r.) ar trebui să se încheie vaccinarea personalului sanitar și auxiliar, e o greșeală de exprimare în acest text. Ne-au dat asigurări de la Ministerul Sănătății că vor continua imunizările angajaților din sistemul sanitar și în zilele următoare, evident și în a doua etapă dacă nu se vor vaccina toți până atunci” a mai spus Liliana Curea.
O simplificare a procedurilor de înscriere la vaccinare pentru populație este analizată acum de autorități. Situația va fi centralizată în continuare în aplicația informatică destinată populației.
„Sunt discuții pentru simplificarea înscrierilor populației generale, sunt discuții pentru a rămâne acea platformă, sunt mai multe variante, oamenii se pot înscrie singuri sau pot apela la cineva în familie, o persoană poate înscrie până la 10 alte persoane. Pot cere ajutorul medicului de familie, pot apela la direcția de asistență socială de la primărie sau pot suna la call-centerul DSP și o persoană de acolo să îi înscrie. La angajați, a rămas așa, angajatorul trebuie să înscrie în platformă fiecare persoană, în această perioadă se realizează reevaluarea numărului de angajați cu activitate în structuri cheie, o centralizare va fi trimisă către Ministerul Sănătății de fiecare prefectură” a explicat corespondentul Știrilor PROTV.