Modifica setarile cookie
Toate categoriile

GHID explicativ. Ce este mpox și cum se răspândește această boală extrem de contagioasă. Sute de oameni au murit

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarele de mpox din unele părți ale Africii o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Boala extrem de contagioasă - cunoscută anterior sub numele de monkeypox - a ucis cel puțin 450 de persoane în Republica Democrată Congo.

Ce este mpox și care sunt simptomele

Mpox este cauzată de un virus din aceeași familie cu variola, dar este, de obicei, mult mai puțin dăunătoare. Inițial a fost transmisă de la animale la oameni, dar acum se transmite și între oameni, potrivit BBC News.

Simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate și dureri musculare.

Odată ce febra scade, poate apărea o erupție cutanată. Erupția, care poate provoca mâncărime sau durere extremă, se modifică și trece prin diferite stadii înainte de a forma o crustă, care mai târziu cade.

Citește și
vaccin mpox
Laboratorul danez care are vaccinul împotriva mpox, pregătit să producă 10 milioane de doze. ”Avem nevoie să vedem contracte”

Infecția poate dispărea de la sine și durează între 14 și 21 de zile, dar în unele cazuri este fatală, în special pentru grupurile vulnerabile, inclusiv copiii mici. În cazurile grave, leziunile pot afecta întregul corp, în special gura, ochii și organele genitale.

În ce țări se răspândește mpox

Mpox este cel mai frecvent întâlnită în satele izolate din pădurile tropicale ale Africii de Vest și Centrale, în țări precum Republica Democrată Congo (RD Congo), unde este prezentă de mulți ani.

În aceste regiuni, se înregistrează anual mii de infecții și sute de decese cauzate de această boală, copiii sub 15 ani fiind cei mai afectați. În prezent, există o serie de focare diferite care au loc simultan - în principal în RD Congo și în țările învecinate.

Boala a fost recent întâlnită în Burundi, Rwanda, Uganda și Kenya, unde nu este în mod normal endemică.

În general, există două tipuri principale de mpox - Clade 1, care este adesea mai gravă, și Clade 2.

Virusul Clade 1 - care a provocat timp de decenii focare sporadice în RDC - se răspândește. Unele forme de Clade 1 ar afecta copiii mai mult decât adulții.

Există, de asemenea, o îngrijorare reală, deoarece multe persoane infectate în ultimul an au avut un tip relativ nou și mai sever de mpox cunoscut sub numele de Clade 1b.

Experții spun că mai sunt multe de învățat despre Clade 1b, dar este posibil ca acesta să se răspândească mai ușor, provocând boli mai grave. Centrele africane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) spun că au existat peste 14 500 de infecții cu mpox și peste 450 de decese cauzate de mpox între începutul anului 2024 și sfârșitul lunii iulie.

Aceasta reprezintă o creștere cu 160% a numărului de infecții și o creștere cu 19% a numărului de decese în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

O precedentă urgență de sănătate publică legată de mpox, declarată în 2022, a fost cauzată de Clasa 2, relativ ușoară.

Aceasta s-a răspândit în aproape 100 de țări în care virusul nu apare în mod normal, inclusiv unele din Europa și Asia, dar a fost ținută sub control prin vaccinarea grupurilor vulnerabile.

Cum se răspândește mpox

Mpox se răspândește de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu o persoană infectată - inclusiv prin sex, contact piele la piele și vorbind sau respirând în apropierea persoanei bolnave.

Virusul poate pătrunde în organism prin piele ruptă, tractul respirator sau prin ochi, nas sau gură. De asemenea, se poate răspândi prin atingerea obiectelor care au fost contaminate de virus, cum ar fi lenjeria de pat, hainele și prosoapele.

Contactul apropiat cu animale infectate, cum ar fi maimuțele, șobolanii și veverițele, este o altă cale de transmitere.

În timpul epidemiei mondiale din 2022, virusul s-a răspândit în principal prin contact sexual. Epidemiile actuale din RD Congo sunt cauzate de contactul sexual și de alte forme de contact apropiat. Virusul a fost depistat în alte comunități vulnerabile, inclusiv la copii mici.

Cine este cel mai expus riscului

Oricine intră în contact strâns cu o persoană care prezintă simptome poate contracta virusul, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și membrii familiei.

Contactul sexual între adulții infectați este considerat unul dintre motivele creșterii numărului de cazuri. Experții studiază situația pentru a înțelege mai bine cine este cel mai expus riscului.

Copiii mici ar putea face parte din grupurile care sunt deosebit de vulnerabile, deoarece sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare și mulți dintre cei din regiune au o alimentație precară, ceea ce face mai dificilă lupta împotriva bolii.

Unii experți sugerează că copiii mai mici ar putea fi expuși riscului din cauza modului în care se joacă și interacționează îndeaproape unii cu alții. De asemenea, ei nu vor fi avut acces la vaccinul antivariolic, întrerupt în urmă cu mai bine de patru decenii, care ar putea oferi persoanelor mai în vârstă o anumită protecție.

Orice persoană cu un sistem imunitar slăbit ar putea fi, de asemenea, mai predispusă la boală și există temeri că femeile însărcinate ar putea fi expuse unui risc mai mare.

Sfatul este să evitați contactul apropiat cu orice persoană cu variolă și să vă curățați mâinile cu apă și săpun dacă virusul se află în comunitatea dumneavoastră.

Persoanele care suferă de variolă ar trebui să se izoleze de ceilalți până când le dispar toate leziunile. Prezervativele ar trebui utilizate ca măsură de precauție atunci când se întrețin relații sexuale timp de 12 săptămâni după vindecare, conform OMS.

Există un vaccin împotriva mpox?

Există vaccinuri, dar numai persoanele expuse riscului sau care au fost în contact strâns cu o persoană infectată pot, de obicei, să îl primească.

Există o îngrijorare reală cu privire la faptul că nu există suficiente fonduri pentru vaccinuri pentru a ajunge la toți cei care au nevoie.

OMS a solicitat recent producătorilor de medicamente să propună vaccinurile lor împotriva mpox pentru utilizare în situații de urgență, chiar dacă acestea nu au fost aprobate în mod oficial.

Acum că CDC Africa a declarat o urgență de sănătate publică la nivel continental, se speră că guvernele vor fi mai în măsură să își coordoneze răspunsul și, eventual, să sporească fluxul de medicamente și de ajutoare în zonele afectate.

În lipsa unei acțiuni globale, există temeri reale că epidemia actuală s-ar putea răspândi dincolo de continent.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult