Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fizicienii de la stat amenință cu demisii din cauza salariilor mici. Câți bani ar primi la privat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un semnal de alarmă vine de la reprezentanţii spitalelor oncologice de stat. Se tem că vor rămâne fără fizicienii atât de importanţi în radioterapia care ajută bolnavii de cancer.

Sunt nemulţumiţi de salariile mici şi vor să plece. În România, 140 de români mor în fiecare zi din cauza cancerului.

După 3 ani de facultate, 2 de master şi alţi 5 de lucru efectiv pentru a se specializa ca fizician medical, Laurenţiu încasează mai puţin de 3.500 de lei pe lună. Colegii săi au plecat în spitale private, pentru bani mai mulţi.

Laurenţiu Busuioc, fizician IOB: ''Și-au exprimat intenţia de a plecat încă 2, un băiat care la noi avea 2.000 de lei, a plecat pe 7.000 net la privat.''

În prezent la Institutul Oncologic Bucureşti, cel mai mare centru pentru tratarea pacienţilor cu cancer, mai lucrează doar 5 fizicieni cu experienţă.

Unii dintre fizicieni au refuzat să mai lucreze în spitale de stat după ce lefurile lor nu au crescut odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării. Doar de la IOB au plecat anul trecut 4. Nu e de mirare dacă ne gândim că la privat un fizician începător primeşte de 3 ori mai mulţi bani decât la stat.

4 concursuri a organizat conducerea doar în acest an. Însă au venit doar 2 candidaţi.

Lidia Kajanto, manager IOB: ''Nu putem lucra mai mult de 6 ore din cauza radiaţiilor, încărcarea este foarte mare şi responsabilitatea pe măsură.''

Pentru pacienţi, lipsa fizicienilor poate însemna luni de zile pe liste de aşteptare, timp pe care unii dintre bolnavii cu cancer nu îl au.

De fizicieni este nevoie în toate cele 8 spitale de stat din toată ţara, care au fost dotate cu aparate performanţe de radioterapie, printr-un program cu Banca Mondială. Sigurul centru în care deja funcţionează noul laborator de Radioterapie cu Energii Înalte este cel din Baia Mare.

Dr. Felicia Constantina, şef laborator radioterapie: "Este un aparat de generaţie nouă, un aparat performant care ne ajută să administrăm doze mai precise. Avem 2 fiziciene şi aşteptăm concursul pentru al treilea post de fizician."

Unul dintre fizicieni s-a specializat în Marea Britanie.

Andra Ţopan, fizician: "Ca şi fizician medical trebuia să facem planurile de tratament şi verificări săptămânale, măsurători a fasciculelor şi să urmărim reglementările, să fim tot timpul în parametri."

Ministerul Sănătăţii nu are deocamdată soluţii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''E o situaţie îngrijorătoare din punctul meu de vedere la nivel naţional. Din păcate sunt foarte puţini absolvenți.''

Peste 50.000 de români mor în fiecare an din cauza cancerului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult