Familiile pacienţilor în stare critică după incendiul de la Petromidia cer transferul de urgenţă în străinătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Între timp, după 20 de ore de eforturi, pompierii au reuşit să pună în siguranţă instalaţiile afectate de forţa deflagraţiei şi de incendiul de pe platformă.
Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, distrugere şi vătămare corporală gravă din culpă. Cauza exploziei este analizată de o comisie specială de anchetă.
Cei doi muncitori, de 53 şi 58 de ani, care s-au ales cu rănile cele mai grave în urma exploziei care a zguduit platforma Petromidia, sunt în continuare în stare gravă, dar stabilă, la spitalul Floreasca din Bucureşti. Sâmbătă, rudele lor au venit să stea de vorbă cu medicii, iar gândurile lor se îndreaptă spre spitalele din străinătate.
Cristina Dănilă, fiica unuia dintre răniţi: „Pentru că a fost şi pe căile respiratorii, a fost mai grav, fața, mâinile şi picioarele le are cel mai afectate. Domnul celălalt e cu spatele. Starea lor e critică. În 72 de ore se poate schimba orice. De aceea am făcut demersurile pentru a primi diagnisticul în scris, pentru a face demersul spre străinătate, trimis la clinici, să vedem şi cu cine colaborează asiguratorul”.
Cristina povesteşte că era la serviciu când a auzit de explozia de la rafinăria unde lucrează tatăl ei. A încercat imediat să ia legătura cu el, însă nu a reuşit.
Cristina Dănilă: „Am sperat până în ultimul moment că nu e el”. Reporter: „L-aţi auzit vreodată să spună că era o meserie periculoasă?” Cristina Dănilă: „Nu. Am azuit că nu era schimbul lui, a făcut schimb de tură, nu trebuia să fie el la serviciu în ziua de ieri”.
Singurele veşti bune au venit deocamdată de la Spitalul de Urgenţă din Constanța, unde un alt pacient de 53 de ani, rănit şi el în explozie, a fost externat. Un coleg în vârstă de 27 de ani a rămas însă în grija medicilor de acolo. A suferit deja o operaţie la şold.
Gabriel Tericeanu, procuror şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța: „Se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere”. Reporter: „Probleme tehnice, eroare umană?” Gabriel Tericeanu: „Toate variantele sunt luate în calcul”.
Între timp, pompierii au continuat misiunea pe platforma rafinăriei toată noaptea, ca să înlăture orice pericol şi să răcească instalaţiile.
Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea: „Azi dimineaţă s-a constatat că nu mai e pericol pe instalaţii, temperatura fiind sub valorile normale, nemaiexistând emisii de carburi. În această dimineaţă s-a deplasat la rafinărie o cominsie din cadrul ISU Dobrogea, formată din trei specialişti care continua cercetarea pentru a stabili cauza probabilă de izbucnire a incendiului”.
Garda Naţională de Mediu investighează eventualul pericol de poluare în urma deflagraţiei.
Florin Cîțu, premierul României: „Cei de la mediu merg acolo şi investighează, ieri ne-am asigurat că incendiul nu se extinde şi nu pune în pericol viaţa cetățenilor din afara Petromidia. Va fi o anchetă şi vom avea concluziile după”.
Compania Petromidia a anunţat sâmbătă că procesele tehnologice au fost oprite, iar zona incidentului a fost securizată. Măsurătorile interne nu ar fi indicat eventuale probleme de mediu. Totodată, compania spune că e alături de familiile victimelor.