FACIAS, apel la Ministerul Sănătății privind criza gărzilor de noapte: ”O gardă durează 33 de ore”
Conform unui studiu al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, citat de FACIAS, în România, o gardă durează în medie 33,3 ore, iar peste 93% dintre medicii români au muncit mai mult de 24 de ore în continuu. Un medic de urgenţe ajunge să facă între 5 şi 10 gărzi pe lună.
”Acest lucru pune în pericol viaţa medicilor, care nu mai au timp de refacere, fiind şi unul dintre motivele plecărilor tot mai dese din sistemul medical românesc. Zeci de cadre medicale şi-au pierdut viaţa în timpul gărzilor sau imediat după încheierea acestora. În acelaşi timp este pusă în pericol viaţa pacienţilor, personalul epuizat fizic fiind evident în imposibilitatea de a asigura servicii medicale de calitate”, spun reprezentanţii FACIAS, marţi, într-un comunicat de presă, citat de news.ro.
Potrivit documentului, cauzele acestei crize sunt: nerespectarea normativului de personal, creşterea numărul de pacienţi pe timpul gărzilor, lipsa de candidaţi pentru spitalele din teritoriu, practica unor manageri de a nu angaja personal suplimentar.
”FACIAS cere ministrului Sănătăţii şi factorilor de decizie la nivel de spitale schimbarea politicii de personal şi recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă”, se mai arată în comunicat.
Medicul Livia David de la Spitalul Judeţean din Craiova a postat pe Facebook, în 23 octombrie, cu ajutorul colegilor din ţară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau a doua zi.
”Sunt poveşti de viaţă şi, din păcate, de moarte, absolut reale care impun luarea unor măsuri reale care să oprească această avalanşă a morţilor subite în rândul medicilor”, a scris Livia David care a făcut apel la parlamentari să recunoască gărzile ca fiind vechime în muncă.