Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experții cred că mutațiile tulpinii Omicron au apărut la un pacient infectat cu HIV

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șefa Comisiei Europene anunță o cursă contra-cronometru pentru a avea o imagine completă asupra noii variante. Potrivit specialiștilor, această variantă de virus mutant ar fi apărut inițial la un pacient infectat cu HIV, adică imunocompromis.

Îngrijorați peste măsură de pericol, miniștrii Sănătății din cele mai bogate șapte țări ale lumii se întâlnesc luni seară ca să ia masuri.

Tulpina Omicron provoacă îngrijorare în lumea întreagă pentru că nu a fost elucidat impactul numărului record de mutații asupra unor lucruri esențiale precum: contagiozitate, severitate a bolii și rezistenţa la vaccin.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Pregătiți-vă pentru ce e mai rău. Încă nu știm prea multe. Avem mai multe întrebări decât răspunsuri. În acest moment, aviația militară transferă pacienți dintr-o regiune în alta a Germaniei. Imaginați-vă ce-ar însemna o tulpină și mai contagioasă! Sper că apariția acestei noi variante să fie un imbold decisiv pentru oameni să se vaccineze!”.

Nici în privința severității simptomelor provocate de Omicron, lucrurile nu sunt limpezi.

Citește și
vaccin covid
Pfizer-BioNTech se lansează în producerea unei doze specifice ”booster” de vaccin împotriva variantei omicron

Edward Argar, ministrul britanic al Sănătății: „Doctorii sud-africani vorbeau de simptome ușoare la pacienți tineri. Nu știm cum reacționează vârstnicii”.

Dr. Peter Hotez, decan la Școala Națională de Medicină Tropicală Baylor: „Auzim relatări contradictorii, ba despre forme ușoare de boală, ba de cazuri severe în spitale din Africa de Sud”.

În opinia experților, vaccinurile existente oferă totuși "un anume grad de protecție împotriva cazurilor grave de COVID".

Erik Sander, imunolog la Spitalul Universitar Charité din Berlin: „Cu privire la celulele T, care ne protejează, sunt optimist că imunitatea este intactă chiar și în fața variantei Omicron. Dacă virusul intră în plămânii noștri și îi vatameaza, atunci celulele T intră în acțiune și luptă. Sunt optimist că nu o luăm de la zero cu noua variantă. Și ne putem consolida imunitatea făcând doza booster!”.

Șefa Comisiei Europene a amintit că în contractul semnat cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru încă 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la o posibilă nouă variantă care ocoleşte vaccinul actual. Conform acestei clauze, Pfizer-BioNTech trebuie să-şi adapteze serul în termen de 100 de zile.

Între timp, țările lumii se închid una după alta. După Israel, și Japonia și-a ferecat granițele pentru străini. La rândul ei, Australia a amânat redeschiderea granițelor, iar China s-a felicitat că menține de aproape doi ani restricții draconice la frontieră. În caz contrar, am avea peste 600.000 de cazuri noi zilnic, au anunțat responsabilii chinezi.

Restricțiile în sine nu sunt însă de ajuns, e nevoie și de o conduită individuală responsabilă. Autoritățile olandeze au arestat un cuplu spaniolo-portughez care a fugit din hotelul în care erau carantinați pasagerii întorși vineri seara din Africa de Sud. 61 dintre cei 600 de pasageri au fost testați pozitiv, iar 13 dintre aceștia au noua variantă Omicron. Cei doi fugari au fost arestați într-un avion care se pregătea să decoleze spre Spania.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel astăzi pentru respectarea masurilor de prevenție și pentru o distribuție echitabilă a vaccinurilor.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Apariția variantei Omicron ne amintește că, deși mulți dintre noi credeam că am terminat cu pandemia, pandemia n-a terminat cu noi. Suntem captivi într-un ciclu în care panica și neglijența se succed. Progrese obținute foarte greu se pierd într-o clipă”.

Oamenii de știință amintesc că este mult mai probabil că virusul să sufere mutațîi în locuri în care rata de vaccinare este scăzută. Potrivit OMS, în cele opt țări africane izolate în acest moment rata de vaccinare variază de la 5,6% în Malawi la 37% în Botswana. Experții sunt aproape convinși că mutațiile tulpinii Omicron au apărut la un pacient infectat cu HIV.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult