Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa se confruntă cu riscul unei ierni potențial devastatoare din cauza Covid. Ce spun specialiștii OMS

Your browser doesn't support HTML5 video.

Europa se confruntă cu riscul unei ierni potențial devastatoare, când ar putea fi o jumătate de milion de decese, asociate cu Covid.

Avertismentul vine chiar din partea Organizației Mondiale a Sănătății, în condițiile unui nou val de infectări, în ceea ce experții numesc: "pandemia nevaccinaților".

Croația a introdus obligativitatea certificatului verde pentru toți angajații din sectorul public, iar Letonia, care se află într-o perioadă de trei luni de urgență sanitară, a devenit prima țară din Uniunea Europeană care le permite angajatorilor, să își concedieze angajații neimunizați. Maria Van Kerkhove, director tehnic programului COVID OMS: "În ultimele 4 săptămâni, Europa a raportat o creștere cu 55% a numărului de infectări, deși dispune din belșug de vaccinuri și alte mijloace de protecție." Hans Kluge, WHO Regional Director for Europe: "În Europa, numărul de spitalizări pentru COVID-19 aproape s-a dublat în ultima săptămână. Dacă această tendință se menține, încă o jumătate de million de oameni ar putea muri, numai în Europa și Asia Centrala, până la 1 februarie 2022."

Experții OMS pun situația pe seama vaccinării insuficiente şi a relaxării măsurilor anti-pandemie.

Michael Ryan, Executive Director WHO Health Emergencies Programme: "Epuizarea și lehamitea duc la complăcere, iar asta provoacă breșe în sistem, "scăpări" când vine vorba de testare, de îngrijiri medicale, de vaccinare. Trebuie să eliminăm aceste breșe, să recuperam la capitolul vaccinare. Și trebuie să purtăm în continuare măști și să fim precauți! Doar pentru că suntem vaccinați nu înseamnă că suntem complet feriți de riscuri."

Citește și
Raed Arafat
Avertismentul lui Arafat: ”Oamenii să fie foarte atenţi. Conţinutul poate să fie periculos”

O nouă campanie a serviciului național de sănătate din Anglia insistă pentru importanța aerisirii spațiilor închise și îi încurajează pe oameni să deschidă ferestrele, câte 10 minute la fiecare oră, acum că petrec mai mult timp în casă.

Cu cât sunt mai multe particule în aer, cu atât e mai mare riscul de transmitere, dar particulele de Covid-19 se dispersează mult mai repede când lăsăm aerul proaspăt să intre în cameră.

În Europa Centrală şi de Est, cele mai multe state au imunizat cam jumătate din populație, un procent mult mai mic decât media Uniunii Europene.

Croația, cu 4 milioane de locuitori și doar jumătate din populație imunizată, a raportat aproape 7.000 de cazuri noi de infectare, în 24 de ore, cel mai ridicat bilanț de la începutul pandemiei. Începând din 15 noiembrie, certificatele verzi vor fi obligatorii pentru toţi angajaţii din sectorul public şi pentru toţi cetăţenii care doresc să acceseze diverse servicii în instituţiile publice din Croaţia.

În Europa occidentală, Germania a avut două zile consecutive de recorduri la numărul noi de infectări. Ultima raportare, cea de azi, anunța peste 37.100 de noi cazuri în ultimele 24 de ore.

Cu 8.600 de cazuri noi și Austria a înregistrat un record în privința noilor infectări. Autoritățile locale se grăbesc să ia măsuri înainte ca guvernul federal să intervină. Astfel, primarul Vienei a anunțat că vor avea acces la servicii doar cei care au trecut prin boală ori s-au vaccinat. Așadar, un lockdown de facto pentru o treime dintre vienezi, fără opțiunea testării!

Michael Ludwig, Mayor of Vienna, SPÖ: "Vrem să luăm măsuri înainte să se umple secțiile de terapie intensivă. Asta înseamnă aplicarea regulii 2G (acces cu dovada vaccinării ori a trecerii prin boală) în sectorul gastronomiei, în saloane de frumusețe, săli de sport, masaj, precum și pentru întâlniri de peste 25 de persoane."

Mai mult decât atât, reguli mai stricte li se vor aplica și vienezilor vaccinați: începând de joi, pentru a avea acces într-un spital trebuie să fii și vaccinat și testat PCR, iar autoritățile vieneze nu exclud să extindă obligativitatea testării pentru vaccinați în cluburi de noapte, baruri sau la evenimente ample, unde oamenii dau dovadă de neglijență.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult