Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemia rușinoasă din Ungaria. Numărul infectaților a crescut cu 40% în șase ani

În Ungaria s-a înregistrat o creștere de aproximativ 40% a numărului de cazuri de sifilis din 2018 și până în prezent, conform datelor oficiale.

Nu există un astfel de vârf pentru alte boli cu transmitere sexuală, dar realitatea este mult mai gravă decât datele înregistrate de serviciul de sănătate, arată publicația HVG.hu.

Tímea Tisza, specialist în dermatologie și medicină sexuală, mai spune că, pe lângă lipsa screening-ului și a prevenției din partea statului, există probleme și în ceea ce privește conștiința sexuală a maghiarilor. În timp ce pornografia hardcore poate fi descărcată cu un singur click, când vine vorba de boli, dintr-o dată, toată lumea este pudică. Cu toate acestea, bolile cu transmitere sexuală netratate duc la consecințe grave pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate.

„Nu am niciun simptom, nu-mi schimb partenerii, nu pot avea probleme” - concepțiile greșite despre bolile cu transmitere sexuală (BTS) în societate ar putea continua la nesfârșit. Ca să nu mai vorbim de faptul că boli precum sifilisul sau gonoreea sunt considerate de mulți ca fiind uitate în afara cărților de istorie.

În decembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat cel mai recent raport anual (cu date până în 2021), care arată că cifrele, care scăzuseră semnificativ până atunci, au început să crească în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European după epidemia de coronavirus. În special au existat multe cazuri noi de chlamydia și gonoree, dar același lucru este valabil și pentru sifilis. Da, sifilisul - deși mulți oameni nici măcar nu știu că există încă, peste 25.000 de persoane numai în Uniunea Europeană l-au contractat în 2021.

Citește și
gripa
Ministerul Sănătăţii: Atenţie! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment

Mai mult de 30 de bacterii, viruși și paraziți diferiți se pot transmite prin contact sexual. Opt sunt agenți patogeni prioritari, cu o prevalență mai mare în lume. Dintre aceștia, sifilisul bacterian, gonoreea și chlamydiaza, precum și trichomoniaza parazitară sunt în prezent vindecabile (deși există un număr tot mai mare de cazuri de gonoree care sunt rezistente la antibioticele disponibile în prezent).

O mare parte dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom. Acesta este motivul pentru care denumirea acestui grup de boli a fost schimbată în urmă cu câțiva ani din STD (boli cu transmitere sexuală) în ITS (infecții cu transmitere sexuală).

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult