Modifica setarile cookie
Toate categoriile

După ce a rămas în scaun cu rotile, un bătrân face zilnic exerciții de recuperare cu un aparat unic în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un exemplu de curaj dar și o lecție de viață vin de la Iași, de la un bărbat imobilizat într-un scaun cu rotile.

După ce a rămas paralizat, un pensionar trecut de 70 de ani face zilnic exerciții de recuperare, ajutat de un echipament medical unic la noi, care i-a redat speranțele. Ședințele de terapie se fac doar la Spitalul de Recuperare din Iași. Aici au fost achiziționați trei roboți performanți, folosiți în tratamentul bonavilor cu pareze severe. Acum trei săptămâni, bărbatul s-a urcat pe casă ca să-și repare acoperișul. A alunecat însă și a căzut. La 72 de ani a rămas aproape paralizat de picioare. Gândul că va rămâne imobilizat la pat l-a îngrozit.

„M-am urcat undeva sus, la vreo 3.8 metri, să bat cuie, să bat o scândură. M-am urcat a doua oară. A doua oară am urcat puțin mai nervos, era o scară de țară, s-a răsucit scara și am venit de la 3.8 m pe spate. Și mi-am fracturat coloana”, a spus pacientul. Pensionarul a aflat că la spitalul de Recuperare din Iași, un robot face minuni. Acum, după 2 săptămâni de terapie, reușește să facă și 7-8 pași pe minut, însă doar cu ajutorul robotului. Mai are mult de lucrat până să scape de scaunul cu rotile.

Echipamentul medical, fabricat doar în America, acolo unde este folosit în terapia militarilor răniți în Irak și Afganistan, îi ajută pe pacienți să meargă pe propriile picioare și să își redobândească echilibrul. Investiția fost de puțin peste 2 milioane de lei, iar România este singură țară din Europa care îl deține.

Deocamdată, doar 3 pacienți lucrează pe acest aparat. De anul viitor, și cei cu traumatisme ale brațelor, operațîi la coloana vertebrală și pareze sau arsuri și boli reumatismale pot folosi aceste echipamente. Simțurile brațelor pot fi recuperate după câteva ședințe, spun medicii.

Citește și
Foștii bolnavi se recuperează la malul mării, în centre spa. Cât costă pachetele post-covid
Foștii bolnavi se recuperează la malul mării, în centre spa. Cât costă pachetele post-covid

Exercițiile pentru stimularea și mișcarea mâinilor pot dura de la câteva săptămâni până la luni de zile.

„Pot fi efectuate exercițîi cu obiecte reale, asistate activ, pe calculator, reantrenam prehensiunea, forță, mutarea obiectelor, funcție de greutate, de consistentă. Aceste sisteme împreună pot să persoalizeze terapia pacientului, în funcție de necesitățile și abilitățile motorii ale pacientului”, a explicat dr. Georgeta Zugravu, medic primar Recuperare Medicală și Reumatologie, Spital Recuperare Iași. Recuperarea poate ajunge chiar și până la 100 %, în funcție de compelexitatea cazului și cât de rapid s–a intervenit în tratarea problemei medicale.

„Pacienții se pot adresa triajului spitalului nostru și vor fi direcționați către medicii din cele două specialități, astfel încât aceste proceduri vor fi făcute în sistem de spitalizare continuă, spitalizare de zi și ambulatoriu”, a transmis Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași. Toate cele 3 aparate medicale, ce îi ajută pe bolnavi să își refolosească picioarele, brațele și mâinile, au costat peste 4,2 milioane de lei, iar banii au fost alocați de Primăria Iași și Ministerul Sănătății.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult