Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gardă la spital plătită cât salariul minim pe o lună, în România. Spitalele din țară sporesc beneficiile ca să atragă medici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Locuințe de serviciu pentru medicii angajați, decontarea navetei și o plată mult mai bună a gărzilor pentru medicii care vin din alte orașe.  

Sunt soluții pe care le implementează unele spitale din țară, în încercarea disperată de a-i atrage pe doctori. Rezidenții care au dreptul să facă singuri gărzi, ori tinerii specialiști sunt atrași de câștigurile mai mari.

Andrei își face rezidențiatul în cardiologie la Spitalul Universitar din Capitală. Face gărzi aici, dar și la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, unde este mult mai bine plătit.

Andrei Issa, medic rezident cardiologie: „Făcând gărzi aici îmi cresc experiența, întâlnind și mai multe cazuri. E și un nivel mai mare de independență aici. O gardă standard în București este încadată la 400-500 de lei în timpul săptămânii, pe când aici poate asigura o plată de aproximativ 2000-2500 de lei.”

Diferența este plătită din bugetul spitalului, spun reprezentanții unității sanitare. Este soluția pe care au găsit-o pentru a acoperi gărzile în secțiile cu deficit de personal.

Citește și
Medici
Lipsa de personal medical persistă. Guvernul a anunțat concursuri, dar realitatea din spitale rămâne neschimbată

Pacient: „Sunt tineri și pricepuți, avem încredere".

Pacientă: „E bine că are cine să ne îngrijească".

Ioana Radu, director medical: „Avem contracte pentru prestări servicii la cardiologie, neurologie, ATI…facem investiții. O să avem și angiograf".

În SJU Târgoviște lucrează peste 200 de medici, dar mai e nevoie de 41, șase doar la unitatea de primiri urgențe. Posturile au fost scoase la concurs în urmă cu câteva săptămâni, dar nu s-a înscris nimeni.

Câteva sute de lei în plus pentru o gardă la neurologie sau la ATI primesc și rezidenții care merg la Spitalul Județean Giurgiu. Dar și aici problema rămâne atunci când vorbim de ocuparea posturilor prin concurs. Candidații sunt mult prea puțini.

Din cei 55.000 de medici care lucrează în România, mai mult de jumătate sunt în București, Dolj, Timiș, Cluj, Mureș și Iași, adică acolo unde sunt centre universitare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult