De două ori mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer, față de acum 25 de ani. Care sunt semnele timpurii ale bolii
Numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele cu vârsta mai mică de 45 de ani a crescut vertiginos de mult în ultimii 25 de ani, arată un nou studiu.
O echipă de cercetători condusă de Dr. Islam Mohamed, medic la Universitatea din Missouri-Kansas City, a analizat datele CDC privind incidența cancerului de colon la americanii cu vârste cuprinse între 10 și 44 de ani pe parcursul a două decenii.
Oamenii de știință au descoperit că numărul cazurilor a crescut de peste trei ori în cazul adolescenților și mai mult decât dublu în cazul persoanelor de 20 de ani.
În timp ce cel mai mare salt al diagnosticelor de cancer a fost înregistrat la persoanele mai tinere, creșterea bruscă a ratelor de cancer a fost semnificativă în toate grupele de vârstă sub 45 de ani.
· de la 20 de ani până la 30 de ani - rata persoanelor diagnosticate cu cancer de colon în acest interval de vârstă a crescut cu aproximativ 70% din 1999 până în 2020.
· sfârșitul vârstei de 30 de ani - pentru acest grup de vârstă, rata a crescut cu 58% în aceeași perioadă de timp.
· începutul vârstei de 40 de ani - Această categorie demografică a avut cea mai mare rată globală. Cazurile de cancer au crescut cu 45% pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani din 1999 până în 2020.
Constatările sugerează necesitatea unei mai bune conștientizări, tratamente și opțiuni de prevenire pentru persoanele mai tinere.
Semnele timpurii ale cancerului de colonTestarea regulată poate fi deosebit de importantă în cazul cancerului de colon, deoarece simptomele pot fi greu de recunoscut până în stadii mai avansate ale bolii.
Cele mai frecvente semne timpurii ale cancerului de colon includ durerea abdominală, sângerarea rectală, anemia (deficit de fier) și diareea sau constipația, potrivit lui Mohamed.
Deși creșterea este izbitoare, numărul total de diagnostice de cancer de colon la tineri este încă scăzut. În 2020, au existat 1,3 cazuri la 100.000 de adolescenți și 2 cazuri la 100.000 de persoane de 20 de ani.
Ca urmare, screeningul prin colonoscopie este recomandat doar persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, potrivit CDC.
Alimentația are un rol esențialUn factor de risc care se află în spatele ratelor în creștere ale cancerului este dieta. Unele dovezi sugerează că a consuma alimente procesate și zahăr în exces înseamnă șanse mai mari de a dezvolta cancer.
Strategiile de reducere a riscului de cancer de colon includ consumul de fibre și evitarea tutunului și a alcoolului. Exercițiile fizice regulate au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de a face cancer.
Cu toate acestea, riscul de cancer de colon poate fi genetic. Cercetările în curs de desfășurare investighează dacă microbiomul intestinal, bacteriile din sistemul digestiv, ar putea juca un rol în cancerul de colon și dacă printre potențialii factori de risc s-ar putea număra aditivii alimentari sau unele antibiotice care perturbă microbii din intestin.