Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce refuză românii să ridice pastilele cu iod din farmacii. Procedura prin care pot intra în posesia lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Interesul românilor pentru pastilele de iod - pe care le primesc gratuit - rămâne scăzut. Mai puțin de 300 de mii de oameni au cerut până acum rețetă pentru a le ridica din farmacii, deşi sunt eligibile peste 7 milioane de persoane.

Interesul românilor pentru pastilele de iod - pe care le primesc gratuit - rămâne scăzut. Mai puțin de 300 de mii de oameni au cerut până acum rețetă pentru a le ridica din farmacii, deşi sunt eligibile peste 7 milioane de persoane. Mulţi evită tocmai ca să nu facă un drum până la medicul de familie.

Cei care vor să ia pastila de iod din farmacii trebuie să ajungă întâi la medicul de familie pentru reţetă. Pe lângă un drum în plus, unii nu au medic de familie sau locuiesc în alt oraş.

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie: „Nu pot fi eliberate decât în formă fizică conform legii, aşa că sunt tineri care sunt ocupaţi, au serviciu, dar va fi necesar să se deplaseze pentru că aşa este făcută legea, în primul rând dăm telefon, noi ne dorim să nu dureze mai mult de 10 minute. Dacă vin când sunt încă 10 pacienţi la uşa ar fi păcat să aştepte, un telefon să îi anunţăm când să vină fără să stea prea mult.''

O farmacistă povestește că a primit câteva mii de comprimate, dar că până acum a dat mai puțin de 200.

Citește și
Rafila
Medic de familie, către ministrul Sănătăţii: În urma indicaţiilor iresponsabile, românii vor deja să înghită pastila cu iod

Camelia Tetea, farmacistă: „Vin cu prescripția şi le dăm un prospect, să completeze un formular cum trebuie să le ia.”

Cantitatea de iod recomandată de specialişti diferă în funcţie de vârstă.

Nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă. Copiii care au între o lună şi trei ani vor primi câte o jumătate de comprimat, iar cei între 3 şi 12 ani de un comprimat. Apoi, toate celelalte grupe de vârstă, până la 40 de ani, vor primi câte două pilule.

Specialiștii spun că cele mai expuse categorii sunt femeile gravide şi copiii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.

Trebuie să știți că pastila de iod nu protejează împotriva tuturor substanţelor eliminate în cazul unui eveniment nuclear.

Prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Eu cred că e o măsură responsabilă, sunt multe țări din zonă de la noi care se preocupă de asigurarea aprovizionării cu iodura de potasiu a populației care ar putea să fie expusă, dar asta nu înseamnă că avem - așa cum s-a înregistrat sau cum s-a interpretat - că avem informații confidențiale, că acest lucru ar urma să se întâmple iminent, nu avem astfel de informații.”

Medicamentul se ia doar în cazul unui eveniment nuclear, în primele opt ore de la producerea acestuia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult