Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza medicilor din mediul rural se adânceşte. Bolnavii nu au la cine apela

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza medicilor din mediul rural se adânceşte. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că un doctor de la sat se ocupă în medie de peste 2.700 de oameni, adică de opt ori mai mulţi pacienţi decât la oraş.

În aceste condiţii, existe localităţi în care oamenii foarte bolnavi nu au mai fost de multă vreme la doctor pentru că nu au la cine.

S-a aşternut praful peste cele 1.800 de fişe medicale ale locuitorilor din comuna Schitu, judeţul Giurgiu. Doctoriţa lor a ieşit la pensie de aproape doi ani, iar dispensarul e gol. Sătenii sunt în marea majoritate bătrâni şi bolnavi.

”De când nu aţi mai fost la medic? De când a plecat doctora noastră. Nu m-am dus la Ghimpaţi că nu am cum. Cum să mă duc în două bețe la medic. Am coxartroză la şold”

”Facem naveta la Giurgiu. Mergem cu microbuzul, dar vin de acolo terminată, cu medicamente. E foarte greu, dar nu avem ce face. Eu deja m-am uitat pe mine.”

Citește și
Salvare
Un medic și-ar fi acoperit colegul, după un caz de malpraxis, la Buzău. A fost deschis un dosar penal

Primarul din Schitu a încercat să aducă un doctor nou, însă Casa de Asigurări de Sănătate i-a spus că nu sunt medici.

Ion Paşol, primar comuna Schitu, Giurgiu: ”Dacă cineva va fi dispus să vină, eu mă voi implica în mobilarea dispensarului, decontarea transportului şi a altor lucruri de care are nevoie un medic de familie.”

Sandra Alexiu, medic familie: ”Nu este suficient să te gândeşti că pui la dispoziţie două camere şi cu asta basta. Dacă are o listă mică de asiguraţi, medicul nu va avea cum să cumpere aparatura, să plătească utilităţile. Dacă va face mici intervenţii de chirurgie, are nevoie de salată de tratament, trebuie să aibă posibilitatea să sterilizeze intrumentarul.”

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut, în medie, un medic din România a avut în evidenţă 335 de locuitori.

În mediul rural situaţia este mult mai gravă pentru că la sate sunt de opt ori mai puţini medici decât la oră. Asta înseamnă că în medie, anul trecut, un medic din mediul rural a avut în evidenţă 2700 de pacienţi. Ar putea înseamnă câteva sate risipite pe zeci de kilometri.

Inevitabil şi dispensarele s-au împuţinat. Numărul lor a scăzut într-un singur an cu 77. Asta, în timp ce în Uniunea Europeană, în Austria, de pildă, un medic are grijă de 183 de locuitori.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult