Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criza medicamentelor a devenit o problemă resimțită la nivel european. Care este cauza stocurilor reduse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza medicamentelor a devenit o problemă resimțită la nivel european. Am ajuns aici şi pentru ca materia primă din care sunt făcute unele tratamente provine din afara continetului, în principal din China și India.

Chiar în aceste zile, oficialii discută la nivelul Uniunii despre necesitatea unor stocuri. În caz contrar, următorul sezon de gripă ar putea să ne prindă iar fără tratamentele necesare.

Un rol important în criza medicamentelor din România îl are slaba gestionare a politicii de prețuri.

În acest moment, în nomenclatorul de la noi arată mai puțin de 7000 de medicamente. Asta după ce aproape o treime dintre ele au dispărut de pe piața din România, în principal pentru că prețurile foarte mici nu acopereau costurile de producție. Specialiștii spun că la noi 80% din bani merg pe tratamente inovatoare, care sunt necesare pentru 20% din pacienți. Este important să avem acces la terapii noi, însă nu trebuie uitați nici ceilați bolnavi, care reprezintă majoritatea covârșitoare.

În al treisprezecelea ceas, autoritățile caută soluții, iar una dintre ele ar fi ca prețul medicamentelor care costă până în 50 de lei să fie mai mare cu 15%, adică să acopere rata inflației.

Probleme sunt însă cu unele tratamente, chiar la nivel european. În luna ianuarie, în plin sezon de gripă, mai multe antibiotice și antiinflamatoare pentru copii și adulți nu se mai găseau în farmacii. 26 din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au semnalat această problemă. De vină, spun specialiștii, ar fi faptul că Europa este dependentă de substanța activă care se produce în China și India.

Răzvan Prisada, președinte AMNDM: „În momentul în care apare o criză, se pare că nu avem nicio soluţie decât să ne bazăm pe ceea ce avem la nivel național. Este cât se poate de important să încurajăm producția națională. Toți membrii managementboardului Agenției Europene am fost de acord că trebuie să ne gândim foarte serios la niște stocuri tampon.”

Până în luna mai se va decide dacă va fi vorba de stocuri naționale sau la nivel european.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult