Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cozi de luni de zile pentru analize și controale medicale. Ce spune CNAS

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii au început să își facă analizele și controalele medicale amânate în cei doi ani de criză sanitară.

Din această cauză, listele de așteptare pentru un CT sau un RMN se întind deja pe trei luni în sistemul privat, dar cu decontare.

Fondurile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate se termină în doar câteva zile, chiar dacă în ultima perioadă, bugetul a fost suplimentat în fiecare lună.

Un medic radiolog a declarat pentru Știrile PRO TV că există tot mai multe solicitări din partea pacienților, iar cei cu bilete de trimitere, care nu plătesc investigațiile, sunt programați în funcție de gravitate.

Fondurile CNAS se termină în cel mult o lună

„E o creştere semnificativă, lucru care se observă de aproximativ două-trei luni. S-a depăşit o etapă de aproximativ doi ani când adresabilitatea a fost mult îngreunată,“ a spus medicul.

„Încercăm să eşalonăm pacienții pe criterii de urgenţă sau să prioritizăm unele dintre solicitări,“ a adăugat acesta.

Listele de așteptare se întind pe multe luni în toate unitățile sanitare care fac astfel de investigații, pentru că fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate se termină în cel mult o săptămână.

În ceea ce privește analizele de laborator, care presupun teste de sânge biochimie urinară sau exudate, banii se termină în doar câteva zile.

CNAS: „Acestea sunt posibilitățile“

Mihaela Tănașe, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări, a spus: „Știu că sunt liste de așteptare. Ele au existat și înainte și există în toate sistemele de sănătate din lume. Practic, niciun sistem, oricât de bine finanțat ar fi nu poate acoperi nevoia de investigații necesară.

„De altfel, nici nu cunoaștem această nevoie, astfel încât să spunem: ar fi nevoie de X fonduri și noi putem mai puțin. Practic, acestea sunt posibilitățile, dar peste tot în lume funcționează această instituție a programării“.

Numărul solicitărilor de analize în 2021 și 2022

În ianuarie 2021 CNAS a decontat pentru analize paraclinice cu mai bine de cinci milioane de lei peste valoarea stabilită a contractului, adică șapte procente în plus față de suma alocată inițial. Numărul solicitărilor a început apoi să crească de la o lună la altă.

Dar începutul anului 2022 a înregistrat cifre record – în februarie a existat o creștere cu 25 la sută peste valoarea inițială a plafonului acordat pentru acest fel de investigații.

În următoarele zile, Guvernul ar trebui să prelungească, prin ordonanță de urgență, decontarea analizelor paraclinice pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult