Coșmarul prin care trec în spital 30 de copii bolnavi de cancer. Cum îi puteți ajuta
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Această situaţie revoltătoare se întâmplă la spitalul „Marie Curie'' din Capitală şi este motivul pentru care „Asociatia Dăruieşte Viață” construieşte de la zero un spital de oncologie pediatrică din banii românilor. Este nevoie de ajutor. Acum, la sfârşit de an, companiile pot direcţiona 20 la sută din impozitul pe profit, către această cauză.
Cu o glugă trasă peste ochi şi un telefon în mână, Andreea fredonează o melodie despre iubire şi amăgiri. Dintr-un aparat pe mai multe multe fire îi picură în vene leacul pentru o boală cu nume complicat care a aruncat-o în acest loc gri, strâmt, cu frestrele oblojite cu scoci. Mama îşi aminteşte fiecare clipă dureroasă pe care a trăit-o de când a început acest coşmar.
Valentina Tinca: „Ne-au sunat de la spital să merg să iau rezultatul de la anatomopatologie. Şi cu el în mâna mi-au zis că ne dau trimitere la oncologie. A fost un şoc.”
Se întâmpla în luna septembrie. De atunci, viaţa lor s-a mutat în acest loc pe care Andreea nu-l suportă. Aici învață, se roagă şi luptă. Îşi doreşte ca Moş Crăciun să facă o minune.
Andreea: „Să mă vindec mai repede. Să mă duc la şcoală. Asta îmi doresc cel mai mult.”
În secţia de oncologie a spitalului Marie Curie sunt 30 de paturi. 30 de copii, cu 30 de părinţi. 60 de oameni au acces la doar două toalete şi două duşuri, aflate la cap de coridor.
Mamă: „Pentru ea e frig colo. În baie este frig.” Reporter: „Şi unde te speli?” Mamă: „Acolo. Ce să facem. Dar repede aşa să nu răcească.”
Luni la rând aceşti copii sunt nevoiţi să-şi ducă bătălia în astfel de condiţii. Nu au unde să se mişte, spaţiul e strâmt şi singurul loc de joacă este pe hol la masa care până târziu după prânz serveşte drept sală de sedințe pentru medici. De la aceaste realităţi cumplite, pe care statul nostru nu este în stare să le rezolve s-a născut ideea construirii unui nou spital. Este construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţa.
Lucrările la noul spital sunt în toi. Aici vor fi peste 200 de paturi, duşuri şi toalete în fiecare salon, 8 săli de operaţie, două buncăre de radioterapie, spaţii de joacă şi un cinematograf.
Raluc Șoaită, arhitect: „Copiii cel mai bine trăiesc această trecere în spital prin joc. Există mici jocuri presărate peste tot.”
Până acum, 250.000 de români şi peste 1.500 de firme au donat şi sponsorizat. S-au strâns 10 milioane de euro. Mai e nevoie de încă 16 milioane de euro pentru a ridica acest loc. Acum, la sfârşit de an, companiile pot ajuta acest spital să se ridice dacă direcţionează 20 la sută din impozitul pe profit către bursadefericire.ro. Procedura este simplă.
Oana Gheorghiu, vicepreşedinte „Asociația dăruieşte Viaţă”: „Îşi descarcă contractul de sponsorizare. Completează doar codul fiscal şi automat se încarcă toate datele. Completează suma şi în doar câteva muinute îl primesc completat pe mail. Important e să facă plata până la 31 dec 2018.”
Noi toţi putem ajuta. Cu un SMS la 8864 cu mesajul „spital" puteţi contribui cu 4 euro pe lună. Pe bursadefericire.ro găsiţi toate conturile şi informaţiile despre acest proiect. Stă în puterea noastră, a tuturor, să ajutăm şi să aducem alinare micuţilor aflaţi în suferinţă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!