Conturile de Youtube cu conținut medical vor fi verificate. Ce va include procesul de certificare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este anunțul companiei online, care își dorește ca utilizatorii să știe din start dacă anumite persoane care dau sfaturi credibile au sau nu studii medicale adecvate. În special în pandemie au devenit tot mai numeroase informațiile false răspândite pe internet.
Doctor Paul Oargă este medic ATI la SMURD și de câțiva ani explică pe internet cum se poate acorda primul ajutor în diverse cirmustanțe. Este unul dintre conturile care ar putea fi certificat pe YouTube, pentru a exista o distincție clară între profesioniștii din domeniul sănătății și amatorii fără nicio pregătire medicală.
Paul Oargă, medic ATI Smurd: „Nu sunt nici medici, nici asistenți medicali. Au făcut două-trei cursuri și încep să predea aceste principii. Riscul este să greșești. Sau să dai informații care nu sunt adevărate, mai ales acolo unde tu ai anumite incertitudini.”
Ce va presupune procesul de certificare al conținutului medical pe YoutubeProcesul de certificare va include în special o verificare a diplomelor, adică actele care atestă studiile de specialitate ale creatorilor vor fi încărcate pe platformă. O măsură de genul acesta a fost adoptată de statul german, unde regulile privind conținutul de pe internet sunt mult mai stricte.
Radu Meza, conf. Universitatea Babeș-Bolyai - Media Digitală: „Această schimbare pe care o vedem la Youtube face parte dintr-un fenomen mai larg de responsabilizare al platformelor digitate în raport cu conținutul, pe fundalul crizei sanitare”.
La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu nu există zi în care să nu vină pacienți care mai întâi s-au tratat pe baza sfaturilor de pe internet. Cel mai cunoscut exemplu de automedicație este în cazul virozelor.
Dr Cristina Căliman, medic neurolog: „Din păcate căutarea pe Google a simptomelor și încercarea de autodiagnosticare poate să ducă la erori fie în sensul întârzierii diagnosticului și automat al agravării evoluției, fie în sensul exagerării diagnosticului sau a punerii unui diagnostic fals.”
Înșelătorii cu vânzări de medicamenteTrebuie să fim atenți și la înșelătorii: anumite site-uri vând medicamente folosindu-se de imaginea unor doctori renumiți, fără permisiunea lor.
Prof. Dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Este până la urmă o înșelătorie și o infracțiune care intră sub incidența legii penale. Ar trebui ca persoanele care sunt implicate în astfel de procese să reclame. Am văzut tot felul de aberații cu persoane care n-au legătură cu promovarea de produse medicamentoase”.
Aveți grijă și de unde vă comandați online medicamentele. Numeroase platforme vând fie pastile scoase din uz, fie neautorizate în Europa.