Comisia Europeană avertizează: Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita o nouă carantină generalizată
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aceasta a recomandat adoptarea unor măsuri unitare, la nivelul întregului bloc comunitar, pentru distribuirea vaccinurilor anti-Covid, atunci când acestea vor fi disponibile. Cu o creștere a cazurilor de infectare de aproape 100 de mii pe zi, Europa a depășit cu mult Statele Unite.
Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației, a anunțat Comisia Europeană.
Executivul european a mai transmis că numărul de doze va fi limitat la început şi tocmai de aceea recomanda ţărilor Uniunii să aibă în vedere vaccinarea prioritară a următoarelor categorii: cadrele medicale şi lucrătorii din centrele de îngrijire, vârstnicii de peste 60 de ani, dar şi alte persoane cu probleme de sănătate care sunt astfel expuse riscurilor, lucrătorii care asigura servicii esenţiale, persoanele care nu pot respecta distanţarea socială şi grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
Astfel, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, tinerii sănătoşi ar putea să NU fie vaccinaţi pentru noul coronavirus înainte de 2022, în condiţiile în care autorităţile din domeniu se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor din grupele de risc.
Deocamdată, însă, compania Pfizer a anunţat că începe testarea vaccinului său experimental anti-Covid şi pe copii cu vârste de până la 12 ani. Numai în America, peste o jumătate de milion dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 sunt minori.
Un alt vaccin promiţător, dezvoltat de compania Johnson&Jonhson a fost oprit temporar, după ce un voluntar s-a îmbolnăvit.
Joseph Wolk, CFO, Johnson & Johnson: „Nu e ceva neobișnuit, așa cum am înțeles de la comunitatea științifică, să apară situații adverse, pe neașteptate. Și atunci când se întâmplă, avem protocoale în vigoare ca să ne asigurăm că sunt investigate în amănunt”.
Dr. William Schaffner, Vanderbilt University School of Medicine: „Este procedura standard. Ne arată că sistemul funcționează și că oamenii sunt foarte grijulii cu voluntarii lor”.
Pe de altă parte, testele clinice cu vaccinul Astra Zeneca - oprit temporar acum o lună după îmbolnăvirea unui participant la studiu, în Regatul Unit - au fost reluate în Europa. Dar nu şi în Statele Unite! Conform CNN, abia săptămâna trecută, adică după mai bine de o lună, toate datele au ajuns la Autoritatea americană de reglementare pentru medicamente.
Între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat cu fală deja al doilea vaccin rusesc anti-Covid.
Vladimir Putin: „Centrul de Stat pentru Cercetări Biotehnologice din Novosibirsk a înregistrat astăzi al doilea vaccin pentru coronavirus, care se numește EpiVakKorona”.
Care, însă, a fost testat cu succes doar pe... 100 de voluntari. Abia încep testele clinice pe scară largă, la care ar urma să ia parte 40.000 de voluntari din toată Rusia.
Vladimir Putin: „Este, fără îndoială, un obiectiv important pe care l-ați atins, dragi prieteni. Vă mulțumesc mult pentru munca, eforturile și talentul vostru”.
Pe 11 august, Putin dădea de veste că Rusia a devenit prima țară din lume care a creat un vaccin anti-coronavirus. Dar comunitatea științifică internațională a reacționat cu scepticism, pentru că vaccinul botezat Sputnik V a fost dezvoltat în numai două luni şi a fost brevetat după ce a fost testat doar pe câteva zeci de persoane.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vaccin , uniunea europeana , coronavirus , Comisia Europeana
Dată publicare: 15-10-2020 19:35