Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Clinici specializate în a doua opinie medicală, în România: ”I-a prelungit viața cu 7 ani”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A doua opinie medicală poate însemna o şansă la viaţă, spun pacienţii care au trecut prin această experienţă. La primul consult au rămas fără cuvinte, dar au mai cerut o părere, iar unii dintre ei s-au vindecat.

Prea puţini doctori accepta însă că pot fi depăşiţi de situaţie sau că în România nu au tot ce le trebuie pentru a pune un diagnostic corect. În această situaţie intervin consilierii care îi ajută pe bolnavi să ajungă la clinici din străinătate. Pacienţii nu plătesc pentru sfaturile primite, ci doar pentru tratament sau inteventii chirurgicale.

Diagnosticat în România cu o tumoare benignă, unui bărbat i s-a recomandat o operaţie. Niciun chirurg însă nu a vrut să îl opereze, pentru că toţi aveau suspiciunea unui alt diagnostic.

Convinsă că în ţară nu are nicio şansă de a afla adevărul, fata lui l-a dus la într-o clinică din Italia, unde a a primit un diagnostic dur.

''O tumoră de nerv periferic benign, în România. De două ori acelaşi rezultat. Şi în Italia, liposarcom. A pierdut 1 an de zile, timp în care boala a avansat'', spune fiica bărbatului.

Cătălina a fost îndrumată de Monica Althamer şi medicul Silvia Coman.

Cătălina are nevoie de ajutor financiar pentru tratamentele tatălui. Puteți să o ajutați donând în contul:

RO37BRDE445SV89229714450, deschis la BRD, pe numele Prunaru Cătălina Georgiana

În urmă cu câţiva ani, Silvia a trecut printr-o experienţă asemănătoare, iar doctorii din ţară nu aveau cea mai bună soluţie pentru ea, aşa că a plecat la tratament în Israel. De când s-a vindecat ajută, gratuit, sute de bolnavi, pe care îi pune în legătură cu spitale şi clinici din străinătate. Acest tip de intermediar se numeşte navigator de pacienţi.

Dr. Silvia Coman, navigator de pacienţi: ''În cazul unor afecţiuni oncologice rare, noi neavând centre de excelență, sunt greu de pus diagnostice. Încerc să-i îndrum cât se poate în ţară, dar când suntem depăşiţi de situaţie, apelăm la centrele din afară.''

Şi Eva îndruma pacienţii spre o a doua opinie medicală. A aflat pe pielea ei cât valorează când, cu ajutor specialiştilor turci, i-a prelungit viaţa tatălui ei cu 7 ani.

Eva Pavel: ''A fost ceva foarte dur: să nu mă mai lupt, că mai are doar câteva luni de trăit. Am fost în Turcia şi a trăit încă 7 ani datorită tratamentelor de acolo. A doua părere medicală este extrem de importantă, este vitală.''

În România există şi clinici specializate în a doua părere medicală. Dosarele pacienţilor sunt văzute de doctori din ţară sau din străinătate. Însă o astfel de analiză poate să ajungă şi la 200 de euro.

Din orgoliu sau indiferenţă, de multe ori doctorii de la noi nu accepta că pot cere chiar ei sfatul colegilor sau că orice bolnav are dreptul să se consulte şi cu un alt medic.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: ''E dreptul legal al pacienţilor să ceară. Medicii trebuie să treacă peste orgolii...''

Cei mai mulţi dintre pacienţii români care au nevoie de o a doua opinie medicală merg în Italia, Turcia, Franţa, Germania sau Israel.  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult