Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Centru de cercetare unic în România, deschis la Iași. Bacteriile periculoase care sunt cercetate de savanți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un centru de cercetare unic în ţară a fost deschis la Iaşi. Folosind echipamente de ultimă generaţie, specialiştii testează bacterii, paraziţi şi virusuri care se pot transmite prin alimente sau de la animale la om.

 

Cercetătorii au început deja să analizeaze microorganisme periculoase, precum West Nile sau patogenii căpuşelor din Delta Dunării.

Rezultatele obţinute vor ajuta în viitor la salvarea mai rapidă a pacienţilor.

În noul centru de cercetare Rovetemerg al Universităţii de Ştiinţele Vieţii, savanţii au tehnologie de ultimă generaţie. Ei pot analiza viruşii sau chiar toxinele din corpul uman folosind peştii zebră, care au o genetică asemănătoare cu cea a omului.

În laboratoarele de maximă siguranţă, în care aerul este izolat, oamenii de ştiinţă testează viruşii sau efectele medicamentelor pe şoricei. Asta după ce se echipează şi se decontaminează în încăperi speciale.

Citește și
caravana sange
MApN a cumpărat un autolaborator pentru recoltare de sânge. Va fi inaugurat pe 21 august
Numărul specialiștilor va crește 

Conf. univ. Adriana Aniță, cercetător virusologie USV Iași: „Ideea de proiect este de 15 ani de zile, înseamnă documentare, găsirea unei linii de finanțare, competiție. Ni s-a împlinit visul de a avea o infrastructură de nivel 3 de bio-securitate și la Iași”.

Proiectul a fost finanţat prin fonduri europene, iar investiţia a ajuns la aproape 8 milioane de euro. Laboratoarele vor fi folosite atât de cadrele didactice şi doctoranzii universităţii, cât şi de specialiştii de la spitale sau de la centrele de cercetare din ţară sau străinătate.

Prof. univ. Gheorghe Savuța, managerul proiectului Rovetemerg: „Avem deja pe rol colaborări care au dat și rezultate. O doctorandă își susține teza efectuată în colaborare cu cercetători de la institutul Pasteur din Paris”.

Pentru început au fost angajaţi șase cercetători, iar în perioada următoare personalul va ajunge la un total de 15 specialişti.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult