Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Centru social din Giurgiu, lăudat de oficiali. În satul vecin, cabinetul se dărâmă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe modelul „laudă-mă gura, că îţi dau friptură'', autorităţile din Giurgiu au prezentat luni în fața ministrului Sănătăţii un centru de asistenţă socială în care totul funcţionează perfect.

A fost modernizat de curând, iar oamenii au acces zilnic la medic. Mai mult decât atât, potrivit oficialilor, în tot judeţul s-ar fi făcut investiţii şi reabilitări. Când colo, realitatea este alta la mai puţin de 10 kilometri distanţă.

Comună Gostinari, judeţul Giurgiu: centrul de asistenţă socială a fost înfiinţat în urmă cu doi ani şi şi-a dovedit repede utilitatea: rata de vaccinare a ajuns la 90 de procente, iar bătrânii sunt vizitaţi acasă de medic.

Asistentă: „Au înţeles că nu ne tratăm după ureche sau ca vecina, dacă ne doare capul, luăm o bulină cum ia şi ea.”

Aşa că autorităţile locale au vrut să îi arate şi ministrului ce treabă bună au făcut.

Citește și
saschiz
Locuitori din Saschiz, amendați de autorități după ce și-au renovat casele

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Acesti angajaţi ai centrului conving populaţia că au dreptul să fie înscrişi la un medic de familie chiar dacă nu sunt asiguraţi, că pot beneficia de un pachet minin de servicii medicale"

Reprezentanţii judeţului sunt şi ei implicaţi, însă doar în faţa celor veniţi de la Bucureşti. De pildă, nu ştiau că în comună sunt mame minore.

Reporter: „Care este procentul de mame minore în judeţ?”

Magdalena Mărcuț, director DSP Giurgiu: „Nu ştiu exact, dar nu sunt multe.''

În schimb, bifează la capitolul renovarea dispensarelor.

Marian Mina, preşedintele CJ GR: „Au fost renovate marea majoritate a dispensarelor şi în momentul de față avem peste 30 de dispensare în curs de reabilitare.''

În realitate, însă, la mai puţin de 10 kilometri de localitatea vizitată de oficialităţi în care dispensarul funcţiona într o construcţie nouă şi curată, echipa Știrile ProTV a găsit un cabinet medical. Clădirea nu pare să fi fost vreodată reabilitată, pereţii sunt crăpaţi, iar acoperişul are mari probleme.

Deocamdată, autorităţile locale au găsit bani pentru renovare doar a jumătate din imobil, partea în care funcţionează o grădiniță.

Miljana Grabic, OMS România: „În România, este nevoie de o susţinere financiară mai mare a sistemului de sănătate, pentru a asigura accesul la serviciile medicale de calitate în toate grupurile sociale şi în toate zonele țării.”

Aşa că sloganul de ziua mondială a Sănătăţii: „Sănătate pentru toți”, trebuie să mai aştepte până când o să fie aplicat şi în România.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult