Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Celulele stem mezenchimale, recoltate la naștere din cordonul ombilical, sunt folosite în tot mai multe studii clinice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Identificate pentru prima dată în 2004, celulele stem mezenchimale, recoltate la naștere din cordonul ombilical, sunt folosite în tot mai multe studii clinice.

Unele terapii au salvat viața pacienților, spun medicii, însă pentru altele mai este nevoie de dovezi științifice.

În România cercetarea a rămas în urmă și la acest capitol, iar specialiștii spun că a scăzut și numărul familiilor care optează pentru recoltarea acestor celule. În plus, nu avem o bancă publică în care să fie păstrate, iar la privat costurile nu sunt deloc mici.

Serul obținut astfel a fost administrat într-o maternitate privată unor bebeluși născuți prematur cu probleme grave: 4 bebeluși cu afecțiuni neurologice și 4 cu bronhodisplazie pulmonară.

Dr. Dana Cristiana Zaciu, șefa secție ATI nou născuți spital privat: „Celulele stem mezinhimale doar acționează ca niște învățători, se duc în zona respectivă, reduc inflamația și ajută țesutul să se regenereze prin propria putere. Reporter: Și practic ajută la dezvoltarea plămânului? Dr. Dana Cristiana Zaciu, șefa secție ATI nou născuți spital privat: Da, la dezvoltarea finală a plămânului unui prematur să ajungă la un stadiu care să fie independent de oxigen, ventilator.”

Terapia cu celule extrase din cordonul ombilical le-a salvat viața acestor bebeluși, spun medicii.

Dr. Dana Cristiana Zaciu, șefa secție ATI nou născuți spital privat: „Nu există o experiență extinsă. Noi încercăm să ajutăm cazurile care ajung la limită, în care epuizăm resursele terapeutice, să le găsim totuși o soluție.”

Într-un alt spital a fost realizat un studiu cu celule stem recoltate din sângele cordonal. Au participat copii cu vârsta până în 5 ani, care aveau paralizie cerebrală.

Prof. dr. Dana Craiu, medic primar neurologie: „Poate un bias a fost că au primit kinetoterapie mult mai intens decât anterior studiului, pe termen lung, după un an de zile, aceste efecte au dispărut. Eficacitatea este foarte variabilă asupra spasticității și performanțelor motorii la copiii cu paraliziile cerebrale.”

Specialiștii spun că, la nivel global, au fost folosite până acum peste 45.000 de probe de celule stem recoltate din cordonul ombilical. Și au fost extinse ariile terapeutice de la hematologie-oncologie către bolile metabolice și neurologice. Pentru unele afecțiuni există protocoale, însă cele mai multe probe sunt folosite în studii clinice''

În Statele Unite, Coreea, Austria sau Elveția, sunt foarte multe studii în care astfel de terapii se folosesc în încercarea de a trata cancere, boli ale sângelui sau cerebrale. Chiar dacă tratamentele sunt relativ recente, evoluția cercetărilor din zona medicală îi face pe medici să fie optimiști în privința utilizării celulor stem recoltate la naștere.

În România sunt tot mai puține familii care optează pentru recoltarea și păstrarea acestor celule, spun doctorii. Nu avem o bancă publică în care să fie păstrate, iar uneori costurile pentru recoltare și depozitare pot fi destul de mari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult