Cel mult două porții de alcool pe săptămână, noua recomandare a experților. Reacțiile românilor: „7 este numărul meu sănătos”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și alte țări au campanii prin care îi îndeamnă pe oameni să bea mai puțin. La noi, recomandarea este de o unitate pe zi în cazul femeilor, și două la bărbați, adică 150 de ml de vin, sau 330 de ml de bere.
Noile recomandări făcute de Ministerul Sănătăţii din Canada sunt riguroase, pentru a reduce consumul de alcool.
Experţii spun că pot fi declanșate boli precum cancerul de sân, de colon, sau chiar afecțiuni cerebrale, dacă este depășită cantitatea menționată.
În comparație cu recomandarea făcută în anul 2011, atunci când erau permise cel mult 10 băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pentru bărbați, acum noile indicaţii sunt mult mai stricte. Raportul arată că mai mult de două băuturi pe săptămână pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii.
În cazul României, acest raport i-ar afecta pe mulți. Mai ales că în ultimii ani am fost campioni la consumul de alcool pe cap de locuitor. Ultimele date arată că ocupăm locul doi la nivel european. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un român a băut, în medie, 11 litri de alcool pur pe an.
Iar Institutul nostru de Statistică arată cu anul trecut consumul de gin și rom a crescut chiar și cu 40 de procente. Creșteri au fost și la bere și vin.
Tânăr: „Foarte puțin...Trebuie să bem minim 6-7 pahare. 7 este numărul meu sănătos. Nu se poate.”
Tânăr: „Nu se poate... Nu se poate. România este campioană la băut. Nu avem cum două pahare pe săptămână. Cam două sticle de vin, mai ales dacă mănânci, pe seară.”
Tânăr: „4-5 pahare pe săptămână nu omoară pe nimeni, e o bere, poate mai iau una mai târziu totuși.”
Tânăr: „6-7, nu foarte mult. 3-4 litri pe săptămână.”
La noi, recomandările autorităţilor pentru sunt de o unitate în cazul femeilor şi două în cazul bărbaţilor, zilnic. O unitate se traduce în 10 grame de alcool pur ceea ce înseamnă în cazul spirtoaselor 45 de ml, o doză de bere sau un pahar de vin.
Medicii confirmă că un consum prea mare de alcool poate duce la boli, în special la cele digestive.
Florin Ene, psihiatru: „Aceste noi studii cred că sunt făcute prin perspectiva procentului mare de cancere digestive și atunci recomandările dietetice sunt de cantitate de alcool din ce în ce mai mică. Pot fi extrapolate și în politicile naționale și să fie luate cumva ca recomandări în igiena noastră alimentară, în stilul nostru de viață.''
Acum trei ani ministerul Sănătății din Franța a făcut o campanie mai puțin populară, în care le recomanda oamenilor să consume cel mult două pahare de vin pe zi, însă nu în fiecare zi.