Cei mai bolnavi români, tratați de guvernanți doar cu promisiuni. „Planul național de cancer a fost călcat în picioare''
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel, bieții oameni sunt puși în situația de a-și cumpăra medicamente vitale sau se prăpădesc așteptând o intervenție pentru care doctorii n-au materialele necesare. Anul 2025 nu face excepție și începe cu multe promisiuni pentru sănătate. Nu se știe și câte vor fi puse în practică.
Pacienții cu patologie oncologică beneficiază de consiliere psihologică gratuită, iar prin planul național de cancer se decontează unele teste genetice pentru anumite tipuri de cancer.
De anul trecut, statul plătește inclusiv analizele și investigațiile pentru neasigurați cu suspiciune pentru această boală cumplită. Însă aplicarea Planului Național de Combatere a Cancerului este departe de a fi posibilă așa cum scrie pe hârtie, spun reprezentanții pacienților.
Cezar Irimia, președinte FABC: ”Cele 38-40 de medicamente evaluate de Agenția Națională a Medicamentelor, 11 dintre ele nu au alternativă terpeutică, de un an jumătate așteptăm aceste medicamente. Planul național de cancer a fost călcat în picioare''.
Site-ul Agenției Naționale a Medicamentului arată că, în acest moment, peste 800 de tratamente - mai ieftine sau mai scumpe - nu se mai găsesc în România. Autoritățile încă lucrează la o listă a doctoriilor critice.
Lucrurile s-au îmbunătățit în ceea ce privește tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral. Prin Programul de Acțiuni Prioritare, în 2024, Ministerul Sănătății a crescut bugetul pentru tromboliză și trombectomie cu 90%. A fost elaborată Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardio și Cerebrovasculare, dar deocamdată nu a fost aprobată.
Prof. dr. Cristina Tiu, președinta Societății de Neurologie din România: ”Strategia este un document extrem de important, care are în vedere partea legată de prevenție, dar și partea - în ceea ce privește neurologie - de extinderea posibilităților de tratament în acut. Să putem asigura dotarea și resursa umană la nivelul întregii țări, astfel încât să fie o șansă egală pentru toată lumea”.
România are una dintre cele mai mici alocări pentru sănătate din Europa, iar acest lucru se reflectă în statistici sumbre care arată că avem cele mai mari procente la mortalitate prevenibilă și tratabilă.
Evident, 2025 a venit cu noi promisiuni. În planul de guvernare, autoritățile vorbesc din nou de o creșterea progresivă a finanțării cu 1% din PIB pe an pentru sectorul Sănătății, până la media europeană de 6%.
Sindicaliștii din sănătate anunță protesteVor aparea servicii de programare și gestionare digitalizată a parcursului pacienților. Este garantat acces sigur la toate tipurile de servicii medicale și medicamente pentru fiecare cetățean.
Doar că ordonanța „trenuleț” se bate cap în cap cu planul de guvernare. Conform acesteia:
- medicii din ambulatoriu nu vor primi mai mulți bani, iar acest lucru, spun ei, ar putea forța pacienții să plătească pentru unele consultații, pentru că nu se vor mai încheia contracte cu casa de sănătate; - pentru doctorii din spitale, plata gărzii rămâne blocată la nivelul anului 2018, iar orele suplimentare nu se mai plătesc, ci se vor da zile libere; - totodată, deși în toată țara este lipsă de medici, angajările în spitale se vor face în continuare doar dacă posturile sunt aprobate de Guvern prin memorandum.
Având în vedere toate aceste modificări, sindicaliștii din sănătate vorbesc deja de proteste.
Tot documentul arată că, în prima jumătate a anulului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății trebuie să elaboreze un plan de măsuri de reducere și eficientizare a cheltuielilor, dar și de creștere a calității serviciilor medicale.
Sursa: Pro TV
Etichete: fonduri , medicamente , bolnavi de cancer , lipsa , strategii
Dată publicare: 03-01-2025 20:28