Cauzele lipsei de medicamente din România. Deși e ilegal, cumpărăm mai scump decât alte țări
Your browser doesn't support HTML5 video.
Şi chiar dacă este ilegal, statul român cumpără tratamente la preţuri mai mari decât alte ţări europene. Sunt două dintre concluziile unui studiu dat publicităţii marți. Documentul arată că autorităţile din Sănătate au la îndemână toate pârghiile pentru a curma suferinţa bolnavilor, dar cu toate acestea paşii se fac timid.
Pentru un bolnav de cancer, lipsa tratamentului poate echivala cu moartea. Cu toate acestea, pacienţii nu găsesc de câte ori au nevoie medicamentele necesare în România şi trebuie să găsească soluţii în străinătate. Peste 2.600 de sesizări pentru diferite produse au fost înregistrate în ultimii 2 ani la Agenţia Naţională a Medicamentului.
Exportul paralel este principala cauză care duce la aceste lipsuri, arată un studiu făcut de Observatorul Român de Sănătate împreună cu Asociaţia Dăruieşte Viaţa.
Concret, distribuitorii aduc medicamente în România, însă nu toate ajung la pacienţi. Unele pleacă în ţări în care sunt vândute la un preţ mai mare. Este o practică legală şi astfel 39 dintre cele 113 tratamente oncologice din programul naţional de sănătate sunt date mai departe.
Cele mai multe ajung în Germania, Olanda şi Suedia, iar profiturile companiilor sunt enorme.
România ar trebui să cumpere medicamente la cel mai mic preţ din Europa. Cu toate astea, studiul arată ca pe 9 terapii oncologice plătim mai mult decât alte ţări europene. Și asta din cauza faptului că actualizarea preţului nu s-a mai făcut de 3 ani.
Ce ar putea să facă statul român? În primul rând să aplice legea. În 2016, printr-un ordin de ministru a fost clarificată obligaţia de serviciu public, adică s-a stabilit legislaţia care îi obligă pe distribuitori şi farmacişti să asigure permanent stocurile de medicamente necesare. Tot atunci s-a introdus şi raportarea zilnică a stocurilor, astfel încât autorităţile să ştie când există pericolul de a lipsi un tratament. Mai mult, pentru a nu ajunge în situaţii de criză, ministerul poate să suspende pentru o anumită perioadă exportul paralel în cazuri concrete.
Totodată statul român ar trebui să mărească amenzile pentru actorii din industria farmaceutică atunci când aceştia nu respectă obligaţia de a asigura 1 an de zile medicamentele după ce notifică retragerea lor de pe piaţă.
Puteți semnala lipsa oricărui medicament pe site-ul www.medicamentelipsa.ms.ro.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: medicamente , bolnavi de cancer , oncologie
Dată publicare: 03-07-2018 19:02