Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât timp poți să stai într-un picior ca un flamingo? Dacă nu reușești acest interval, trebuie să mergi imediat la medic

Este o poziție pe care o iau de obicei flamingii și alte specii cu pene, dar să vezi cât de mult te poți echilibra pe un picior poate fi un test bun pentru sănătatea ta, arată un nou studiu.  

Cercetătorii au testat cât timp și-ar putea menține poziția pe un singur picior oamenii de peste 50 de ani și au descoperit că timpul în care o persoană poate sta pe un picior dominant și nedominant a scăzut semnificativ odată cu vârsta - și a avut un declin mai mare decât mersul și rezistenţa musculară, scrie CNN. Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS One.

Să stai într-un picior „este o evaluare bună a stării tale generale de sănătate, deoarece echilibrul reflectă modul în care sistemele corpului lucrează împreună”, a spus autorul principal Dr. Kenton Kaufman, om de știință și W. Hall Wendel Jr., profesor de cercetare musculoscheletică la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

„Un echilibru bun oferă capacitatea de a desfășura activități din viața de zi cu zi fără teama de a cădea, iar acest lucru duce la îmbunătățirea calității vieții și la o îmbătrânire sănătoasă”, a adăugat el.

Studierea a 40 de participanți - toți cu o stare de sănătate la fel de bună, fără tulburări neuromusculare - a constatat că timpul în care se poate menține o poziție cu un singur picior a scăzut cu o rată de 2,2 secunde pe deceniu în piciorul nedominant și cu o rată de 1,7 secunde pe deceniu pe piciorul dominant atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Citește și
Lista substanțelor care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog, actualizată de Ministerul Sănătății
Lista actualizată a medicamentelor care pot da un rezultat fals pozitiv la testul antidrog. DOCUMENT

Cercetările anterioare au descoperit că această capacitate de echilibrare scade odată cu vârsta. Noul studiu a comparat această abilitate cu alți factori musculari, cum ar fi prinderea mâinii și puterea genunchilor, precum și viteza de mers. În timp ce toate măsurătorile au scăzut odată cu înaintarea în vârstă - puterea dominantă de prindere a scăzut cu o rată de 3,7% și puterea genunchiului a scăzut cu o rată de 1,4% pe deceniu - capacitatea de a se echilibra menținând o poziție cu un singur picior s-a deteriorat la cel mai rapid ritm.

Cât timp ar trebui să poți sta pe un picior?

Echilibrul este important pentru prevenirea rănilor, iar cei care nu pot să se echilibreze pe un picior mai mult de cinci secunde ar putea fi expuși riscului de a cădea mai mult, a spus Kaufman.

Separat, un studiu din iunie 2022 a constatat că o capacitatea de echilibrare este legată de o viață mai lungă, cu un risc de deces cu 84% mai mare, din orice cauză, pentru persoanele care nu pot sta pe un picior fără sprijin timp de 10 secunde.

O regulă de bază bună este să poți menține poziția timp de aproximativ 30 de secunde sau mai mult pentru cei de 69 de ani și mai tineri, aproximativ 20 de secunde pentru cei cu vârsta între 70 și 79 de secunde și 10 secunde pentru cei mai mari de 80 de ani, a adăugat el.

Efectuarea unui test cu un singur picior nu necesită nici un echipament special și poate fi făcut cu ușurință acasă, ceea ce face un control al sănătății ușor de efectuat, a spus Kaufman.

Pentru cei care nu pot sta mult timp pe un picior, ar putea fi un simptom că au o stare de sănătate precară, cum ar fi o problemă cardiacă sau o problemă a creierului sau a sistemului nervos, cum ar fi un accident vascular cerebral, demența sau boala Parkinson, potrivit Kaufman.

Ar putea fi, de asemenea, un semn că cineva se confruntă cu efecte secundare de la medicamente. Dacă cineva nu poate să stea pe un picior mai mult de cinci secunde, Kaufman recomandă o programare la medic.

Cum să îmbunătățești echilibrul la bătrânețe

În timp ce studiul a analizat doar adulții de 50 de ani și peste, testul cu un singur picior este, de asemenea, „aplicabil persoanelor mai tinere, în sensul că, știți, doriți să protejați ceea ce aveți”, a spus Kaufman. „Dacă continui să-ți antrenezi sistemul de echilibru de când ești tânăr, ar trebui să-l menții pe măsură ce îmbătrânești”.

Oamenii de toate vârstele ar trebui să fie activi din punct de vedere fizic și să lucreze la forța și echilibrul lor, deoarece acest lucru va ajuta la atingerea îmbătrânirii sănătoase, a spus dr. Anat Lubetzky, profesor asociat de kinetoterapie la Universitatea din New York și director al programului de doctorat în reabilitare al universității.

„Echilibrul este esențial pentru multe sarcini diferite și ar trebui să lucrăm la toate - mersul în timp ce vorbim, întoarcerea capului, întoarcerea rapidă, prinderea a ceva, mersul pe întuneric, mersul pe diferite suprafețe... și cum să ne ridicăm după o căzătură”, a spus Lubetzky.

„Dacă exersăm să stăm într-un picior, vom deveni mai buni la asta. Este grozav, dar nu va rezolva toate problemele de echilibru și riscul de cădere care se întâmplă odată cu îmbătrânirea. Oamenii ar trebui să lucreze la toate aspectele echilibrului – forța statică, dinamică și generală, inclusiv, dar fără a se limita la a sta pe un picior”.

Pentru a vă îmbunătăți echilibrul, Lubetzky recomandă cursuri de fitness sau de echilibru, cum ar fi cursurile de yoga, care de obicei vizează aproximativ 30 sau 60 de secunde de echilibru pe fiecare picior. Un alt exercițiu rapid și ușor este să-ți pui o șosetă stând într-un picior, fără să te grăbești și fără a cădea, a adăugat ea.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult