Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de periculoși sunt acizii graşi trans nesaturaţi. Produsele care vor fi interzise la vânzare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual în Europa, din cauza consumului de grăsimi nocive. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană a hotărât să limiteze cantitatea de acizi graşi nesaturaţi, până în 2021, în toate statele membre.

Pe lângă prăjituri sau produse de patiserie, sunt vizate de această dată şi mezelurile sau produsele de tip fast food, prăjite de obicei, în ulei refolosit. Toate acestea vor fi interzise, în următorii doi ani, dacă vor conţine mai mult de 2% grăsimi nesaturate.

Margarina, biscuiţi, prăjituri, produse de patiserie, popcorn pentru microunde, supă la plic şi nu în ultimul rând mezeluri sau produse fast food. Multe conţin în prezent acizi graşi trans nesaturaţi în cantităţi de cel puţin 10 la sută. Oamenii nu ştiu cât de periculoşi sunt aceşti acizi graşi trans nesaturaţi.

Sunt însă cele mai nocive grăsimi utilizate pe piaţa alimentară, procesate industrial, pentru a mări valabilitatea produselor. Nu conţin substanţe naturale şi pot aduce grave prejudicii organismului. Dar mai periculoase decât produsele de patiserie, care conţin aceşti acizi în cantităţi mari, sunt sortimentele fast-food, din cauza prăjirii la temperaturi înalte, de cele mai multe ori în ulei refolosit.

Petru Alexe, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: "Un ulei care este excepţional în formă virgină, care este uleiul de măsline, poate să devină foarte toxic. În condiţiile în care se face o prăjire la temperatură înaltă sau se face o prăjire repetată. De aceea sunt multe produse de tip fast-food care sunt implicate tocmai din cauza procedurilor."

Obezitate, diabet zaharat sau cancer. Sunt doar câteva dintre bolile care pot apărea în urma consumului de acizi graşi trans nesaturaţi. Sunt boli din cauza cărora mor anual zeci de mii de persoane la nivelul întregii Europe.

Damian Șerban, medic nutriționist: "Aceşti acizi graşi trans favorizează depunerea pe interiorul pereţilor vaselor de sânge a plăcilor de aderom, deci practic aceste vase de sânge se îngustează, ceea ce deschide drumul către boli foarte grave cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale."

Comisia Europeană vrea să schimbe însă radical modul în care se folosesc aceste grăsimi, în următorii doi ani. Aşa că a adoptat un regulament prin care va limita cantitatea de acizi graşi trans nesaturaţi la 2 sută.

Aurel Popescu, președinte ROMPAN: "Până atunci, fiecare producător o să-şi refacă complet reţetele de fabricaţie, să facă probe de lucru, să vadă cum iese produsul, să-şi facă calculele economice, că dacă în loc de margarină o să utilizeze unt, altul e preţul la margarină, altul e preţul la unt. După care să-şi facă un nou preţ la produs. Din această cauză s-a dat o perioadă aşa de lungă de tranziţie."

Produsele care nu se vor încadra în noul regulament, până la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la vânzare, a anunţat Comisia Europeană.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult