Cât de periculos este noul coronavirus pentru persoanele obeze. Avertismentul specialiștilor
Potrivit unei organizației de cercetare ICNARC, aproape două treimi dintre pacienții infectați cu coronavirus și cu simptome severe sunt obezi.
Șaizeci și trei la sută dintre pacienții care se află la terapie intensivă în Marea Britanie din cauza noului virus, sunt supraponderali, obezi sau suferă de obezitate morbidă.
Studiile arată că persoanele obeze sunt mai predispuse să sufere complicații severe sau să moară din cauza infecțiilor, precum cea cu coronavirus.
Medicii mai adaugă că sistemul imunitar al persoanelor supraponderale se află într-o luptă permanentă, nemaiavând resursele necesare și pentru a lupta cu Covid-19, în cazul unei posibile contractări a virusului. Acest lucru explică de ce plămânii lor au tendința de a ceda mai repede.
Mai mult decât atât, oamenii obezi tind să aibă o dietă cu foarte puține fibre și antioxidanți, ceea ce afectează sistemul imunitar. Arterele înfundate, de asemenea, îngreunează circulația celulelor imune care transportă sânge în diverse părți ale corpului pentru a învinge infecțiile.
Pe de altă parte, activitatea fizică crește numărul anumitor celule imune care ajută la consolidarea sistemului imunitar.
Avertismentul OMS. De ce ar trebui să renunțăm la fumat în timpul pandemiei de coronavirusOrganizația Mondială a Sănătății pune accent pe renunțarea la fumat, în această perioadă. Oficialii prezintă, într-un raport, posibilele legături dintre acest obicei și infecții precum cea cu noul coronavirus.
Fumatul afectează, în timp, sistemul circulator și aparatul respirator, țintite și de virusul COVID-19. Datele strânse de OMS din China - peste 55.000 de cazuri analizate în laborator - arată că riscurile ca un fumător infectat să ajungă în stare critică și chiar să fie ucis de coronavirus sunt mai mari decât în cazul unei persoane care nu are acest viciu.
Oficialii OMS aduc drept argument și exercițiile de forță majoră numite SARS și MERS, care arată că această familie de virusuri afectează sistemul cardio-vascular. Or, un atac viral la acest nivel asupra unui organism și-așa cu probleme se poate dovedi letal.
OMS atrage atenția și asupra unui alt obicei aparent inofensiv: fumatul narghilelei. Dincolo de daunele cauzate în timp de tutunul inhalat, îngrijorarea vizează transmiterea din gură în gură a furtunului. Nu se știe câte cafenele au bunul obicei de a dezinfecta aparatul, inclusiv recipientul în care se pune apa, precizează oficialii organizației. Narghileaua facilitează transmiterea unor agenți patogeni precum virusul hepatitic C, herpes, Epstein Barr ori Helicobacter Pylori, iar OMS e de părere că și COVID-19 se poate răspândi cu ușurință. Riscul e mai mare când activitatea se face în spații închise. Măsura recomandată: limitarea și chiar interzicea narghilelelor, în această perioadă.
COVID-19 este, totuși, un virus nou până și pentru oamenii de știință care precizează că recomandările lor se bazează pe concluzii valabile în acest moment. Nu a fost stabilit încă un raport direct între fumat și infecția cu noul coronavirus, iar sugestiile se vor modela pe viitor în funcție de noile descoperiri, precizează OMS. (Silviu Calangiu)
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!