Ce au descoperit medicii la turiștii care au mers pe litoral în ultimele zile. „Își schimbă forma și are margini neregulate”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Specialiștii îi sfătuiesc din nou pe oameni să meargă la controale măcar o dată pe an. Depistate din timp, bolile pot fi tratate.
4.374 de turiști au trecut în ultimele zile pe la corturile instalate în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia, unde 26 de medici dermatologi și endocrinologi le-au acordat gratuit consultații.
O persoană a aflat astfel că are o formă de cancer de piele numită melanom, alte 3 sunt suspecte că ar avea aceeași afecțiune. Doctorii au mai descoperit 35 de cazuri de carcinom bazocelular - o altă formă de cancer de piele - și 60 de persoane cu leziuni precanceroase. Acești oameni au fost îndrumați către specialiști.
Melanomul malign este forma cea mai severă de cancer de piele, însă dacă este descoperit la timp, se poate trata. 86% din cazuri apar ca urmare a expunerii la radiațiile UV, iar cele mai multe se dezvoltă ca o pată nouă la nivelul pielii ori al unei aluniţe mai vechi.
Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog: „Aceasta își schimbă forma și are margini neregulate, prezintă nuanțe diferite de culoare, este mai mare decăt celelalte și crește rapid. Este un cancer agresiv, dar în acest moment în România avem tratamente foarte bune. Important este ca boala să fie descoperită la timp.”
Statisticile arată că una din 50 de persoane va face această maladie în decursul vieții, iar persoanele care prezintă un risc mai mare sunt cele care au pielea foarte albă. Arsurile solare, numărul mare de alunițe, cazurile din familie ori sistemul imunitar slăbit sunt alți factorii care pot favoriza apariția acestei boli.
Pe de altă parte, în cadrul acestei campanii, medicii au descoperit și oameni cu glicemia foarte mare ori cu valori crescute ale tensiunii, mulți pentru că nu își luau la timp tratamentul. În plus, o treime din cei consultați erau supraponerali sau obezi. Un motiv un plus pentru ca aceste campanii sa fie extinse.
Prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Buucrești: „Să dam un semnal de început ulterior să se facă și unde nu sunt universități de medicină. Vom face în localitățile care sunt spre Tulcea caravane medicale pe diferite patologii în funcție de specificul zonei. Cel mai bine este să faci prevenție, dar dacă descoperi într-o fază de început, vindecarea este sigură.”
Campania „Asumă-ți să fii sănătos” a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică din Constanța.